News

Komentari 5

Pariz, Berlin i London upozorili: Sporazum s Iranom mogao bi propasti zbog ruskih zahtjeva

Pariz, Berlin i London upozorili: Sporazum s Iranom mogao bi propasti zbog ruskih zahtjeva

Pregovarači su ušli u završnu fazu pregovora o obnovi takozvanog JCPOA sporazuma kojim su ukinute sankcije Iranu u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa

Francuska, Velika Britanija i Njemačka upozorile su Rusiju u subotu da njezini zahtjevi da joj se zajamči trgovina s Iranom ugrožavaju obnovu nuklearnog sporazuma.

Pregovarači su ušli u završnu fazu pregovora o obnovi takozvanog JCPOA sporazuma kojim su ukinute sankcije Iranu u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa, što je Zapad dugo smatrao pokrićem za razvoj atomskih bombi. No ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošle subote je neočekivano zatražio sveobuhvatna jamstva da na rusku trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije uvedene Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

- Nitko ne bi trebao nastojati iskorištavati pregovore o JCPOA-i kako bi dobio jamstva odvojena od JCPOA-e - navode u zajedničkoj izjavi Francuska, Britanija i Njemačka - takozvane E3 europske stranke unutar sporazuma svjetskih sila s Iranom iz 2015.

- Ovo riskira kolaps sporazuma - upozoravaju.

Dodali su da bi se sporazum koji je na stolu trebao hitno zaključiti. Washington je već inzistirao da neće pristati na ruske zahtjeve.

Međunarodni pregovori dugi 11 mjeseci nastoje osigurati da se Iran pridržava ograničenja nuklearnih aktivnosti unutar sporazuma te vratiti Sjedinjene Države u sporazum iz kojeg je ta zemlja istupila 2018. godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Tržišta nafte pomno prate napredak pregovora kako bi vidjela mogu li se ukinuti ograničenja na izvoz iranske sirove nafte, što bi moglo pomoći da se nadoknadi poremećaj u opskrbi zbog ruske invazije u Ukrajini.