News

Komentari 1

Pariz V. Britaniji: Preuzmite svoje obveze oko imigracije

Pariz V. Britaniji: Preuzmite svoje obveze oko imigracije

Britanski i francuski dužnosnici međusobno se okrivljavali za pogibiju 27 migranata koji su se u srijedu utopili u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin pozvao je u ponedjeljak Veliku Britaniju da omogući "zakonit pristup imigraciji" i "preuzme svoje obveze", dan nakon europskog sastanka u Calaisu, s kojeg su Britanci bili isključeni.

"Velika Britanija treba omogućiti zakonit pristup imigraciji", rekao je ministar za BFM/RMC, jer "oni koji danas žele zatražiti azil u Engleskoj, nemaju druge mogućnosti nego prijeći La Manche".

"Ovaj otvoren poziv upućujemo zato što imigranti ne mogu legalnim putem ući u Veliku Britaniju i zato što u Engleskoj radimo bez osobne iskaznice", rekao je u ponedjeljak Darmanin.

"Što ćemo s Englezima? Neka promijene zakon i preuzmu svoje obveze", istaknuo je.

Podsjetio je da se u Velikoj Britaniji svake godine podnese 30.000, a u Francuskoj oko 150.000 zahtjeva za azil.

"Spreman sam za dijalog" s Britancima "uz uvjet da imamo normalne odnose i da smo istog raspoloženja", rekao je Darmanin, dodajući da se on i kolegica Priti Patel čuju telefonom "gotovo svaki dan".

U Parizu se u ponedjeljak održava sastanak vijeća obrane u vezi s migracijama kako bi se "analizirala situacija", na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, dodao je Darmanin.

U zajedničkoj deklaraciji prihvaćenoj na sastanku u nedjelju na kojem su sudjelovali dužnosnici njemačke, nizozemske i belgijske policije, europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson te direktori europskih agencija kriminalističke policije Europola i granične Frontexa, dogovoreno je jačanje "operativne suradnje protiv trgovine ljudima, ali i poboljšanje suradnje s Velikom Britanijom".

Britanski i francuski dužnosnici međusobno se okrivljavali za pogibiju 27 migranata koji su se u srijedu utopili u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije, u riječ je o najgoroj nesreći u kojoj su stradali migranti u kanalu između Francuske i Britanije.

Najčitaniji članci