Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Parlament odobrio: U petak će treći put glasovati o Brexitu

Prošlog tjedna je odbio organiziranje glasovanja uz obrazloženje da zastupnici ne mogu ponovo proučavati tekst koji je već bio odbijen na istom zasjedanju parlamenta

British Prime Minister Theresa May addresses Parliament ahead of the vote on May's Brexit deal, in London
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
3 komentara

Britanska vlada će u petak treći put podastrijeti zastupnicima svoj dogovor o Brexitu o kojemu je pregovarala s Bruxellesom, pošto je u četvrtak dobila zeleno svjetlo predsjednika donjeg doma za organiziranje tog glasovanja.

- Prijedlog je nov, bitno drukčiji i u skladu s postavljenim uvjetima - rekao je predsjednik doma John Bercow.

Prošlog tjedna je odbio organiziranje glasovanja uz obrazloženje da zastupnici ne mogu ponovo proučavati tekst koji je već bio odbijen na istom zasjedanju parlamenta.

FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Theresa May speaks during a debate on her Brexit 'plan B' in Parliament ZASJEDAJU U PETAK Parlament će raspravljati, ali neće biti glasovanja o Brexitu

Da bi doskočila tom problemu, vlada je odlučila da će u petak dati na glasovanje tek dio dogovora, Ugovor o izlasku, i da će iz njega izuzeti Političku izjavu o budućim vezama s Europskom unijom (EU).

Oporba je osudila taj manevar.

- Napustili bismo EU a da nemamo nikakvu predodžbu o tome kamo idemo - pobunio se Keir Starmer, glasnogovornik laburista za Brexit. 'To nije prihvatljivo i Laburistička stranka će se tome usprotiviti'.

Prihvaćanje teksta u parlamentu omogućilo bi Londonu odgodu Brexita do 22. svibnja, dan prije europskih izbora.

- Svi smo suglasni da se ne želimo naći u situaciji da moramo tražiti još jednu odgodu i da moramo sudjelovati u izborima za Europski parlament - rekla je u donjem domu ministrica za vezu s parlamentom Andrea Leadsom, pozivajući zastupnike da podupru tekst koji su već dvaput odbili, 15. siječnja i 12. ožujka.

MPs react in Parliament following the vote on Brexit in London VELIKA BRITANIJA Parlament odbio alternativne prijedloge za Brexit: Što dalje?

Igrajući na svoju zadnju kartu Theresa May je u srijedu navečer ponudila ostavku ne bi li uvjerila zastupnike da prihvate dogovor. Neki konzervativni zastupnici uvjetovali su svoju potporu tekstu njezinim odlaskom.

- Hoće li njezina žrtva biti uzaludna? - pitao se u četvrtak Daily Mail.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, suparnik Therese May i gorljivi zagovaratelj Brexita bez dogovora, rekao je da će poduprijeti tekst. Po računici Suna, broj 'pobunjenih' konzervativaca past će na 16.

MPs react in Parliament following the vote on Brexit in London VELIKA BRITANIJA Alternativna rješenja za Brexit: Parlament danas glasa

Premda se Brexit imao dogoditi u petak u 24.00 sata po srednjoeuropskom vremenu, europski čelnici su Londonu dali odgodu s dvjema mogućnostima: ili će se dogovor o izlasku prihvatiti ovaj tjedan i Brexit će se odgoditi do 22. svibnja, ili će se dogovor odbaciti i London će do 12. travnja moći iznijeti drugu mogućnost i zatražiti novu odgodu. U protivnom, dogodit će se tvrdi Brexit, bez dogovora.

EU: Brexit bez sporazuma vjerojatniji nego ikad

 Velika Britanija bliža je nego ikad kaotičnom napuštanju Europske unije, ocjenili su u četvrtak diplomati i dužnosnici nakon što britanski parlament nije uspio doći do većine tijekom  glasovanja za bilo koju varijantu Brexita dok se premijerka Theresa May borila za potporu njezinom prijedlogu za izlazak zemlje iz Unije.

Članice Europske unije nastavit će narednog tjedna dovršavati svoje planove planove i pripremati se za izvanredni summit o Brexitu, vjerojatno 10. travnja.

- Raste uvjerenje da je izlazak bez sporazuma sve vjerojatniji - kazao je visoko rangirani diplomat Europske unije.

Gotovo tri godine nakon što su Britanci tijesnom većinom na referendumu odlučili napustiti Uniju još uvijek nije jasno kako, kada i hoće li se uopće taj razvod dogoditi.

Brexit - Symbolic picture of Britain leaving the EU 'BIT ĆE OSCILACIJA' Neregulirani Brexit zasad neće u ugroziti banke u eurozoni

Različiti izvori prenijeli su kako su predstavnici 27 država-članica EU koji svoje zemlje predstavljaju u Bruxellesu u četvrtak razmatrali dva najizglednija scenarija o tome što dalje: Brexit bez sporazuma ili dulju odgodu datuma do kojega bi Britanija trebala napustiti EU.

- Izvanredni summit o Brexitu čini se vrlo vjerojatnim. Bit će to rasprava ili o izlasku bez sporazuma i kako se s tim nositi ili će se odlučiti o još jednoj odgodi (izlaska) - kazao je drugi visoki europski diplomat.

Kako su se britanski političari našli na mrtvoj točki, Europska se unija prošlog tjedna suglasila da odgodi Brexit i pomakne rok koji je istjecao 29. ožujka. Po tome bi Britanija napustila EU 22. svibnja ukoliko premijerka May uspije otkloniti blokadu u provedbi izlaska iz EU do koje je ovog tjedna došlo u podijeljenom Zastupničkom domu. Britanski su zakonodavci uvjerljivom većinom već u dva navrata odbacili vladin prijedlog sporazuma o izlasku iz EU.

Europski su diplomati i dužnosnici dali naznake kako postoji stanoviti manevarski prostor ako bi May uskoro uspjela osigurati potporu u parlamentu. No istodobno su postavili 12. travnja kao čvrsti rok za Veliku Britaniju da objavi što planira uraditi ukoliko ratifikacije sporazuma ne bude.

Bez napretka na tom planu Britanija ne bi nužno u kaosu napustila EU 12. travnja jer bi blok država-članica vjerojatno bio spreman dopustiti još vremena kako bi se dovršile pripreme za svaki mogući scenarij. No Francuska se pri tom zalaže za što brži završetak dugotrajne neizvjesnosti Brexita.

March for Europe MINISTAR OBEĆAO Brexit bez dogovora: Irska će pomoći poljoprivrednicima

Države EU najavile su mjere čiji je cilj izbjeći najgore moguće poremećaje ali i dalje je nejasno kako riješiti dva problema: zajamčiti Britancima kako će moći putovati Europom bez viza i odlučiti o proračunu EU za 2019. ovisno o tome hoće li London za njega izdvojiti dio novaca ili ne.

Bude li duge odgode Brexita EU će tražiti od Ujedinjenog Kraljevstva da sudjeluje na izborima za Europski parlament koji će se održati od 23. do 26. svibnja.

Unutar tijela EU u četvrtak su razmatrali i opciju po kojoj bi premijerka May u trećem pokušaju dobila potporu u parlamentu za svoj prijedlog sporazuma o izlasku iz Unije jer će rasprava o tome ponovo uslijediti u petak ali i o tome da London povuče svoju najavu izlaska iz Unije. No obje te opcije čine se malo vjerojatnima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message