Obavijesti

News

Komentari 120

Josip Friščić: Zalažem se da izbori budu prije svinjokolje

Josip Friščić: Zalažem se da izbori budu prije svinjokolje
19

Na sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem u petak su došli predstavnici 'kukuriku kolaicije, ali i vladajući. Razgovarali su o ulasku u EU kao i o izborima

VIDEO

U Ured predsjednika na Pantovčak na konzultacije su prvi stigli čelnici 'kukuriku koalicije'. U njihovo ime Zoran Milanović (SDP), iako je pozdravio konzultacije, napomenuo je da one možda ne bi bile ni potrebne da je premijera Kosor došla u Sabor. Iako se radi o presedanu, čelnik SDP-a smatra da je predsjednik to morao napraviti. Iznio je stav koalicije da se izbori moraju održati što prije i to prije referenduma o EU, kako se on ne bi pretvorio u izjašnjavanje podrške Vladi, koja, kaže, nema potporu naroda.

- Apsolutno podržavamo što skoriji završetak pregovora za članstvo u EU. Ako je moguće do kraja lipnja, super no to ovisi o Vladi. Mi nećemo niti smo stali tome na put - rekao je Milanović. Ako se pregovori ne završe u najavljenom roku, podsjetio je da će za to biti odgovorna Vlada uz napomenu da su neki koalicijski partneri već rekli da u tom slučaju treba ići na izbore. Milanović je ustvrdio da se oporba nastoji ponašati racionalno, odgovorno i optimistično. Koalicija je kod predsjednika bila 45 minuta. 

Kosor: Tri puta su me htjeli rušiti, ali su doživjeli poraz

Iza njih na Pantovčak je na konzultacije stigla Jadranka Kosor u pratnji ministara Čobankovića, Jandrokovića i Popijača te glavnog pregovarača za EU Vladmira Drobnjaka. Glavni politički suparnici, predstavnici HDZ-a i 'kukuriku koalicije,  nisu se sreli. 

Kosor je na reveru sakoa imala broš zvjezdica EU, a predsjednika je došla pitati ima li Vlada potporu da završi pregovore. Kosor i njezina pratnja na sastanku su bili gotovo sat i pol. Ima li potporu Pantovčaka nije željela reći, napomenuvši da će odgovor na to pitanje dati predsjednik Josipović. I dok oporba traži što skorije izbore, Kosor poručuje da na ultimatume ne može i neće pristati. No, prvi puta jasno je rekla da će parlamentarni izbori biti do kraja ove godine, iako je ustavni rok ožujak 2012. O datumu izbora će se prvo dogovoriti vladajuća koalicija s kojom je Kosor sastanak sazvala za ponedjeljak. Najavila je da će na razgovore ponovno pozvati i čelnike oporbe kako bi vidjela je li moguće obnoviti savez za Europu, a informirat će ih i o stavu vladajuće koalicije vezano za izbore. Kosor se potom okomila na čelnike oporbe.

- Za razgovor je potrebno dvoje. Možda samo se već mogli dogovoriti da su Milanović, Čačić i ostali imali snage preskočiti svoje taštine i doći na razgovor. No, unatoč tome ponovno su pozvani kad god žele u zgradu Vlade kako bi otvorili dijalog, osim ako im nije u interesu da u ovom trenutku ruše Vladu - rekla je Kosor. Podsjetila je da su je prošle godine tri puta pokušali rušiti, ali su doživjeli poraz. Ponovila je da u slučaju da se odmah raspišu izbori, Hrvatska nema nikakve šanse završiti pregovore s EU jer tehnička Vlada ne može obavljati poslove vezane za taj proces.

Friščić kasnio deset minuta

Josip Friščić, čelnik HSS-a na Pantovčak je kasnio deset minuta. Došao je u pratnji potpredsjednika Vlade Božidara Pankretića i zastupnice Marijane Petir. Nakon sastanka s Ivom Josipovićem dao je izjavu.

- Zalažem se da, ako završimo pregovore s EU do kraja lipnja, izbori budu prije svinjokolje - rekao je Friščić. Na pitanje što će biti ako se pregovori ne odrade do zacrtanog roka, odgovara:

- Izbori će biti! Pa neće biti smak svijeta - kazao je. Čelnik HSS-a ustvrdio je da se ne boji izbora, ali je napomenuo da je važno da se oni odvoje od referenduma za EU.

Darinko Kosor: Vlada bi u narednim danima trebala raspisati izbore

Iako podržava završetak pregovora Hrvatske s EU što prije, Darinko Kosor (HSLS) smatra i da bi Vlada u idućih nekoliko dana trebala raspisati izbore.
- Po nama bi izbori trebali biti prije ljeta, a ako ne mogu tada, da budu najkasnije 1. listopada nakon što završi turistička sezona i kada vidimo jesmo li uspjeli završiti pregovore do kraja lipnja - izjavio je Kosor. Da građani trebaju što prije izaći na birališta kako bi se riješile napetosti u društvu, smatra i čelnik HSP-a Daniel Srb koji je taj stav izrekao predsjedniku Josipoviću. Za razliku od ostalih stranaka pravaši se protive ulasku Hrvatske u EU jer smatraju da bi to u gospodarskom smislu za zemlju imalo više štete nego koristi. Sa Srbom je na sastanak došao i Anto Đapić. 

Lesar: Vlada ne može uspješno privesti kraju pregovore s EU 

Vlada mora odstupiti odmah i raspisati izbore, jer ne vjerujemo da ona može uspješno kraju privesti pregovore s EU. Obećanja o lipnju su manevar kojim vladajući pokušavaju dobiti na vremenu, stav je čelnika laburista Dragutina Lesara.

Adlešič: Prosvjede treba shvatiti ozbiljno

Nezavisni zastupnici Đurđa Adlešič i Ivan Čehok uranili su na konzultacije u Ured predsjednika pa su u salonu 15 minuta čekali svoj termin. Njihov je stav da treba završiti pregovore do kraja lipnja, a potom raspisati izbore. 

- Držimo da je dobro da su izbori ove jeseni i vjerujemo da će vrijeme izbora smiriti ulicu, jer prosvjede treba shvatiti ozbiljno - kratko je rekla Adlešič nakon konzultacija s predsjednikom države.

Konzultacije objavio na Facebooku

Predsjednik Ivo Josipović je u petak ujutro preko svoje Facebook stranice obavijestio javnost kako će razgovarati s članovima oporbe i vladajućima. 

Nakon što obavi sve konzultacije, Josipović će oko 17 sati dati izjave za javnost.

Pančić ne vjeruje u prijevremene izbore

Čelnik Hrvatskih socijaldemokrata Ivica Pančić ne gaji ilizije da će izbori biti uskoro, nego mu je izglednije da će građani na birališta izaći najranije na jesen. Kraj listopada kao mogući termin završetka pregovora s EU mu je neizvjesan, a napominje i da će taj posao ovisiti o odluci Bruxellesa. Razlog tome je što Hrvatska nije ni započela borbu pravu protiv korupcije i kriminala, a kamoli je privela kraju.

Manjinski zastupnici uz Kosor

Manjinski zastupnici, inače partneri HDZ-a, slažu se da se izbori moraju održati nakon završetka pregovora, a prije referenduma o EU, odnosno tijekom ove godine. Taj stav iznijet će iznijet će i premijerki Kosor na sastanku idući tjedan.

HDSSB: Vlada mora otići

Vlada mora otići i moraju se što prije raspisati izbori, a tek nakon toga održati referendum o EU, stav je HDSSB-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...