News

Komentari 1

Parovi ZOO vrta ne skrivaju da se vole: '10 godina su zajedno'

Parovi ZOO vrta ne skrivaju da se vole: '10 godina su zajedno'

Dolaskom leopardice Odilie u zagrebački ZOO vrt Tadzik je sasvim promijenio ponašanje i samo se oko nje mota, a dvogrbojj devi Abdulu doslovce "cure sline" za Ajshom

Jednogodišnja kineska leopardica Odilia rođena u austrijskom gradiću Haagu promijenila je svoju prebivališnu adresu na ZOO vrt Zagreb gdje se pridružila Tadziku, četverogodišnjem leopardu i između njih, kako se čini - cvjetaju ruže.


- Tadziki otkako je ugledao Odiliu sasvim druga mačka, a ona se otpočetka ponašala rezervirano, nije mu dala blizu, ali sada mijenja ploču. Dopodne su bili zajedno, zatim je on otišao u nastambu, a ona ga je krenula tražiti, to je dobar znak - rekao je Damir Skok, ravnatelj ZOO-vrta Zagreb. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ženka leoparda plodna je samo tri dana u godini

Zanimljivo je da je ženka plodna samo nekoliko dana u godini, u prosjeku oko tri dana.

- Vjerujem da Tadzik to neće propustiti, ali dajmo vremena našim mladencima da se upoznaju - dodao je ravnatelj.


To dvoje kineskih leoparda uključeno je u uzgojni program europskih ZOO-vrtova jer se radi o ugroženoj, endemskoj podvrsti leoparda koje živi samo u sjeveroistočnoj Kini. Tamo je ostalo manje od petsto jedinki. 


- Čovjek ih ugrožava fragmentacijom i uništavanjem njihova staništa te nezakonitim lovom najčešće iz praznovjerja jer neki ljudi vjeruju kako kosti i vibrise, tj. osjetilne dlake na obrazima kineskih leoparda koje mi zovemo "brkovi" donose sreću - objasnila je Dijana Beneta, zoologinja zagrebačkog ZOO vrta. Vrsta je nestala sa 75 posto prostora koji je nekada nastanjivala. To znači da bi vrlo brzo moglo doći do izumiranja kineskog leoparda u prirodi.

Dvogrbe deve porijeklom su iz Azije

Osim leopardima, ruže cvjetaju i dvogrbim devama Abdulu i Ajshi koji su "zajedno" već desetak godina. Prosječni životni vijek im je oko 35 godina, a inače žive u hladnim pustinjama Azije i podnose temperature i do minus 40 stupnjeva Celzija. Štiti ih debelo krzno, zatvaraju nosnice i s velikim gustim trepavicama zatvaraju kapke, a u grbama čuvaju masti za nepovoljne uvjete. 


-Kada se mužjak udvara ženki možete vidjeti kako mu curi slina, tako znamo da joj je jako privržen - rekla je Dijana Beneta.

Plavolice rode nakon tri godine dobile i potomstvo

Par plavolicih roda u ZOO vrt Zagreb stigle su 2016. godine kao odrasle ptice, a tek su prošle godine dobili dva mladunca koji su sada uspješno stasali i na okupu su.


-Odmah su se povezali, ali razmnožavanje dosada nije bilo uspješno jer to ipak malo drugačije funkcionira u ptičjem svijetu. Prvo uče kako sagraditi gnijezdo, kako loviti hranu odnosno savladavaju tehnike podizanja obitelji - objasnio je Tomislav Krizmanić, edukator ZOO-vrta. Otkrio nam je i kako ptice prepoznaju svoju mladunčad do njihovog osamostaljenja nakon čega ih tretiraju kao svaku drugu jedinku.

Banda merkata stalno je na oprezu

Merkati žive u velikim skupinama koje zovemo "bandama" jer žive po principu "Svi za jednog, jedan za sve." U svakoj je grupi jedan dominantni par koji se razmnožava. Svi ostali su njihovi prijašnji mladunci, ne razmnožavaju se i rade kako bi zajednički podigli novu mladunčad.


-U prirodi žive u polupustinjskim krajevima s oskudnom hranom pa si tako osiguravaju opstanak. Stalno motre na grabežljivce - objašnjava Krizmanić. Kaže da kao grupa jako dobro funkcioniraju i svi dobro obavljaju svoje poslove. "Roditelji" su već nekoliko godina zajedno.

Najčitaniji članci