Obavijesti

News

Komentari 65

Patrik (3) rodio se bez očiju, dosad prošao devet operacija

Patrik (3) rodio se bez očiju, dosad prošao devet operacija
3

Patrik Jandriček (3) rodio se bez obje očne jabučice. Njegova majka Kristina kaže kako je muzikalan i obožava pjevati. Kad čuje neku melodiju, odmah je zapamti

VIDEO

Biste li se vi ikada prestali nadati? Naravno da vjerujemo da će se jednom moći nešto napraviti za Patrika, rekao je Dubravko, otac dječaka iz Zaprešića, koji će u siječnju napuniti tri godine. 

Rođen je bez očnih jabučica, a doktori za sada ne mogu pomoći Patriku da vidi iako su ga već devet puta operirali. Između ostalog, ugrađen mu je takozvani ekspander, koji sprečava sužavanje očnih duplji. Tako će mu jednom moći ugraditi očne proteze.

- Patrik je jako muzikalan i obožava pjevati. Kad god čuje neku pjesmu na televiziji ili radiju, odmah je zapamti. Ne zna riječi jer malo slabije govori, ali melodiju odmah može prepoznati. Patrik je jako veselo i drago dijete - ispričala je mama Kristina.

Na klasičnom ultrazvuku nije se vidjelo da će se Patrik roditi s iznimno rijetkom anomalijom oba oka, a nakon rođenja dviju zdravih kćeri Kristina i Dubravko nisu ni pomišljali na nekakve detaljnije pretrage u trudnoći. Patrika su kao treće dijete i prvog dječaka iščekivali s posebnim veseljem. Šok zbog njegova nedostatka paralizirao je cijelu obitelj.

Roditelji su čitali o transplantaciji očiju i vjeruju da će do Patrikove 18. godine nešto takvo biti moguće. Iako on još ne može samostalno hodati ni držati glavu uspravno, Kristina i Dubravko Jandriček uvjereni su da će budućnost donijeti dobre vijesti.   

- Riječ je o vrlo složenom pitanju i ne možemo sa sigurnošću tvrditi da trenutno bilo gdje na svijetu postoji nešto što bi pomoglo ovom dječaku, ali mislim da postoji perspektiva. Sve je još u eksperimentalnoj fazi, no znanost i tehnologija vrlo se brzo razvijaju i siguran sam da će se jednom nešto moći učiniti. Hoće li to biti razrađeno bioničko oko, kamere koje se spajaju na centar za vid u mozgu ili nešto drugo, još ne znamo - objasnio nam je Dr. Ratimir Lazić, specijalist oftalmologije u Klinici Svjetlost.

Koncertom skupljaju novac za dječaka

Udruga djelatnika Hitne medicinske pomoći organizirala je koncert na kojem će 1. prosinca u zaprešićkoj Srednjoj školi “Ban Josip Jelačić” u 19 sati nastupiti brojni izvođači. Cilj je skupiti novac da se Patriku kupi elektronička bilježnica, tipkovnica na Brailleovu pismu i kompjutor s glasovnim naredbama.

Svaka pomoć Patriku će jako puno značiti

Osim za skupocjenu rehabilitaciju u Malom domu u Zagrebu, Patriku je potrebno i terapijsko jahanje, a peteročlana obitelj živi od jedne plaće. Možete im pomoći i uplatom na žiroračun u Zagrebačkoj banci: 2360000-3114228229 ili kontaktirati obitelj na broj mobitela: 099/2133416.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo