News

Komentari 488

Pavić Šimetin: 'U Hrvatsku 20. prosinca stiže Pfizerovo cjepivo za djecu i onda kreće cijepljenje'

Pavić Šimetin: 'U Hrvatsku 20. prosinca stiže Pfizerovo cjepivo za djecu i onda kreće cijepljenje'

Za zemlje s malim obuhvatom cijepljene djece sigurno se neće tražiti COVID potvrde, rekla je Ivana Pavić Šimetin

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kaže kako je važno da se što više ljudi cijepi upravo zbog sprječavanja mutacija virusa kao što je novi opasni soj Omicron. Hrvatska će 20. prosinca dobiti i cjepivo za djecu. Riječ je o Pfizerovom cjepivu koje je odobreno za djecu starosti od 5 do 11 godina, nekoliko dana će biti potrebno za distribuciju, a onda kreće cijepljenje.

- Kao i za odrasle, moći će se cijepiti u ambulantama, s tim da tu budu i pedijatri, jer su u njihovoj skrbi djeca od pet i šest godina, naravno i školska medicina, ali bit će i mogućnost na punktovima, što će ovisiti o svakom Zavodu za javno zdravstvo, kako će na najbolji način organizirati u svojoj županiji - rekla je Pavić Šimetin za Novu TV.

Cjepivo za djecu u drugačijem je pakiranju od onog za odrasle i doza je tri puta manja.

- Za zemlje s malim obuhvatom cijepljene djece sigurno se neće tražiti COVID potvrde, ali ima zemalja gdje su djeca cijepljena već više od pedeset posto i takve zemlje će sigurno razmišljati o nečemu sličnom - rekla je Pavić Šimetin.

Pavić Šimetin kaže kako se preboljenje nakon cjepljenja tretira kao svojevrsni booster, a uputila je i poruku prosvjednicima i poručila kako treba slušati struku.

- Više od 90 posto liječnika primilo je prvu dozu, 86 posto dvije doze, a 36 posto već je primilo i tri doze cjepiva. Ako su se oni cijepili i cijepili svoje obitelji – tako trebamo svi postupiti. Nije dobro da se čitaju netočne informacije iz zlonamjernih izvora, a znanstvene članke treba na pravi način interpretirati - rekla je Pavić Šimetin.

Osvrnula se i na novi soj korone Omicron koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici.

- Znanstvena javnost je iznenađena time što je osim u Africi taj soj nađen i u Aziji, u Hong Kongu i već to je iznenađenje - rekla je Pavić Šimetin i dodala kako mutacije nastaju kada je virus jako prisutan u popluaciji.

Najčitaniji članci