News

Komentari 78

Pavić Šimetin: Sigurno će biti zastoja kod masovnih testiranja

Pavić Šimetin: Sigurno će biti zastoja kod masovnih testiranja

U svakom danu 1 posto osoba možemo očekivati da će preminuti u idućim tjednima. Što znači da možemo očekivati oko 60 smrtnih ishoda od tih novooboljelih, rekla je Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin za N1 je rekla kako je zabrinjavajuće stanje s brojevima novooboljelih te da smo premašili vrh drugog vala u kojem smo bili u prosincu prošle godine. 

- Posebno zabrinjava veliki udio zaraženih u broju testiranih, koji je viši od 40 posto na današnji dan. To je znak da je velika cirkulacija virusa u populaciji. U svakom danu 1 posto osoba možemo očekivati da će preminuti u idućim tjednima. Što znači da možemo očekivati oko 60 smrtnih ishoda od tih novooboljelih - rekla je. 

Kaže da su podaci o cijepljenju jako dobri i da dominiraju prve doze, ali da ima i ostalih te da to pokazuje da su građani svjesni da moraju ne samo započeti cijepljenje, nego ga i završiti - rekla je.

Komentirala je i testiranje u državnim i javnim ustanovama i rekla da će poslodavci odnosno ravnatelji svaki za svoju ustanovu organizirati to kako može.

- Može se organizirati i u prostoru poslodavca testiranje. Od jučer imamo objavljene upute u kojem svi pružatelji primarne zdravstvene zaštite mogu testirati. Pružatelja primarne zdravstvene zaštite ima više od 6 tisuća u sustavu i može se u kratkom vremenu otvoriti puno punktova za testiranje - kaže i dodaje da će prvih dana sigurno biti zastoja kod masovnih testiranja. 

- Kad čekate u redu za testiranje, treba održavati distancu. Svi koji će se testirati su osobe koje nisu preboljele virus ili nisu cijepljene. Uvijek treba paziti da se ako se čeka, čeka na otvorenom. Naravno da će ovakva testiranja otkriti i asimptomatski slučajevi. Ako se na vrijeme pozitivne osobe miču iz kolektiva, onda se smanjuje mogućnost zaraze  - rekla je i dodala da u HZJZ-u  i dalje očekuju porast interesa za cijepljenje.

Najčitaniji članci