Obavijesti

News

Komentari 159

'Za svako dijete još 6 mjeseci staža, povećat ćemo mirovine'

'Za svako dijete još 6 mjeseci staža, povećat ćemo mirovine'
1

Ministar Marko Pavić rekao je kako će roditeljima koji koriste porodiljni dopust biti uvećan radni staž za svako dijete. Od iduće godine povećat će mirovine, a većina građana neće raditi do 67. godine

VIDEO

Sadašnji umirovljenici mogu očekivati rast mirovine već iduće godine, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

- Zbog rasta plaća očekujemo još dodatni rast mirovina. To znači rast od tri do četiri posto za sve umirovljenike, a za one s najnižom mirovinom rast od šest do sedam posto - rekao je Pavić u studiju 24sata. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Verzija zakona kojeg smo uputili u lipnju bio je četiri mjeseca u javnoj raspravi. Cilj nam je najbolje rješenje za naše građane, da mirovine budu veće i da javne financije budu održive te da ispravimo nepravilnosti i nepravednosti - izjavio je Pavić. 

Napomenuo je kako postoji mali broj zemalja u kojima se može pet godina ranije u mirovinu te da će se penalizacija za odlazak u prijevremenu mirovinu smanjiti i iznositi 0,3 posto mjesečno, odnosno najviše 18 posto za pet godina prijevremenog umirovljenja. 

Roditeljima više staža za svako dijete 

Još jedan novitet mogu očekivati roditelji. Pavić je napomenuo kako se isprva radilo samo o majkama, no da će isti princip, ukoliko budu ostvareni svi uvjeti, biti primijenjen i na očeve. 

- Oni će za prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta moći dobiti više staža. No, za to ćete prvo morati ostvariti sve uvjete za mirovinu, a onda će u izračunu mirovina dobiti dodatni staž, što će im značiti veću mirovinu. Time smo htjeli ispraviti nepravednost. Naime, sada kad se gleda radni vijek roditelja, oni su kažnjeni jer im se prosječna plaća tijekom rodiljnog dopusta umanjuje - istaknuo je ministar. 

Ovo se odnosi na sve one koji budu išli u mirovinu po novom zakonu, odnosno od iduće godine kada bi on trebao stupiti na snagu. Na primjer, ako netko ima dvoje djece, a koristio je porodiljni dopust, u trenutku kada bude išao u mirovinu imat će godinu staža više.

Većina građana neće raditi do 67. godine 

Jedna od spornih stvari mirovinske reforme je i radni vijek do 67. godine protiv kojeg prosvjeduju sindikati. Ministar Pavić ističe kako će i dalje većina hrvatskih građana ići u mirovinu od 60. do 65. godine, ovisno o tome kada skupe 41 godinu staža. 

- Za one koji su krenuli raditi nakon srednje škole, znači s 18, 19 godina, radit će do 60. godine, a oni koji studiraju i krenu na tržište rada s 24 godine, oni će u mirovinu sa 65 godina - istaknuo je Pavić i dodao da 3/4 ugovora o radu su na neodređeno u Republici Hrvatskoj, a da i oni koji rade na ugovoru za određeno se također broji radni staž. 

Poljski model - rad do 65., ali bez prijevremene 

U 10 sati ministra Pavića očekuje sastanak sa sindikatima o pregovorima plaće, a oni se također zalažu za se smanji opet radni vijek na 65. godina. 

- Poljski model koji zagovaraju sindikati je "korak unazad". Svi po zakonu će onda raditi do 65. godine, ali onda nema prijevremenih mirovina - istaknuo je i dodao kako "ne razumije paniku" sindikata jer sustav koji on predlaže je "balansirani sustav". 

Rekao je i kako prema Eurostatovim izvješćima prosječni Hrvat i Hrvatica žive tek godinu dana manje od europskog prosjeka, a da se u brojnim europskim zemljama već teži prema radu do 70. godine života. 

Što se tiče sadašnjih umirovljenika, Pavić je najavio rast mirovina već iduće godine. Za one s najnižim mirovinama predviđa se rast od šest do sedam posto kroz iduću godinu, a za ostale od tri do četiri. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1