Obavijesti

News

Komentari 344

Pavičić Vukičević ukinula odluku o nošenju maski na otvorenom i preuzela zagrebački Stožer

Pavičić Vukičević ukinula odluku o nošenju maski na otvorenom i preuzela zagrebački Stožer

Aktualna gradonačelnica Zagreba ukinula je odluku koju su jutros najavili iz gradskog stožera pa se u Zagrebu neće morati nositi maske na otvorenom. Smijenila je i Oliveru Majić i postavila sebe na čelo Stožera

Građani Zagreba ostali su zbunjeni nakon presice Stožera, koji nije znao nose li se maske na otvorenom u Zagrebu, dok je zagrebački stožer objavio da su uveli obavezu nošenja maski na svim otvorenim prostorima.

O novim mjerama na konferenciji od 18 sati govori i aktualna gradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

POGLEDAJTE VIDEO

- Želim vas izvijestiti da preuzimam vođenje Stožera Grada Zagreba, odgovorna sam osoba u Zagrebu i ne bježim od odgovornosti. Žao mi je da je došlo do uznemiravanja Zagrepčana objavom o obvezni nošenja medicinskih maski na otvorenom - rekla je Pavičić Vukičević. 

- Nisam za obavezno nošenje maski na otvorenom, ali želim reći da epidemiološka situacija u Zagrebu i državi nije dobra - dodala je gradonačelnica.

- Ovo je prilika za sve naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera, nose maske u zatvorenom i dezinficiraju predmete. Molim vas da pazite sebe i pazite bližnje. Smatram da je moja dužnost opozvati ovu odluku, ali pozvati sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera - rekla je.

Najavila je kako će se komunalni i prometni redari preusmjeriti na pomaganje u praćenju poštuju li se mjere po gradu.

- Oni imaju uniformu i značku, mogu se identificirati i u zatvorenom provjeravati ima li dezinficijensa i drži li se razmak - dodala je.

- Ovo nije dio moje kampanje, ovo je dio mog posla - rekla je o smjeni Olivere Majić s čela zagrebačkog stožera civilne zaštite. 

Šostar: Nema smisla da jedna osoba nosi maske

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar ranije je za Telegram rekao da će maske morati nositi svi.

- Masku morate staviti čim izađete iz svoje kuće i ne skidati je dok se ne vratite - kazao je.

Zbunili građane: Stožer još nije odobrio obavezno nošenje maski na otvorenom u Zagrebu
Zbunili građane: Stožer još nije odobrio obavezno nošenje maski na otvorenom u Zagrebu

Šostar nije znao reći je li mjera već stupila na snagu, kazavši samo kako mu se čini da za to nije potrebno odobrenje nacionalnog stožera. Pitanje kada zabrana izlaska bez maski stupa na snagu Telegram je postavio Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Odgovorili su da mjera obaveznog nošenja maski na svim javnim prostorima još nije odobrena.

No kasnije je promijenio izjavu te je za Dnevnik.hr rekao da će ipak ići u izmjene predložene mjere.

U Zagrebu žele obvezno nošenje maski na otvorenom, pa i dok pijete kavu: Evo kako to izgleda
U Zagrebu žele obvezno nošenje maski na otvorenom, pa i dok pijete kavu: Evo kako to izgleda

- Vjerojatno ćemo mi predložiti da ta mjera bude za grupe od za 3 ili više ljudi. Zaista nema smisla da jedna osoba ili bračni par koji se šeće da nose maske. Vjerojatno ćemo to sutra modificirati, još se moram čuti s načelnicom našeg stožera. Dakle, nakadno ćemo to izmijeniti - pojasnio je Šostar dodajući da komentar Krunoslava Capaka "zaista ima logike".