Obavijesti

News

Komentari 74

Pavliša: 'Moramo se procijepiti jer nas čeka novi val na jesen'

Pavliša: 'Moramo se procijepiti jer nas čeka novi val na jesen'

'U Hrvatskoj još prevladala britanski soj, ali preko 40 posto izolata je delta soj koji se širi još brže i zahvaća mlađu populaciju iz razloga što su manje procijepljeni, a i manje se pridržavaju epidemioloških mjera'

Doktorica Gordana Pavliša s Klinike za plućne bolesti Jordanovac gostovala je na HRT-u gdje je rekla da je procijepljenost premala da bi koronavirus stavili pod kontrolu.

Kaže kako je cijepljenje prioritet jer ne smijemo dozvoliti virusu da zavlada našim životima. Našim znanjem i mudrošću ga moramo staviti pod kontrolu kako bi se vratili normalnom životu.

Dodala je i kako se javljaju novi sojevi koji su sve agresivniji.

- U Hrvatskoj još prevladala britanski soj, ali preko 40 posto izolata je delta soj koji se širi još brže i zahvaća mlađu populaciju iz razloga što su manje procijepljeni, a i manje se pridržavaju epidemioloških mjera.

Pavliša ističe kako nas s ovakvom procijepljenošću na jesen čekaju novi val i novi problemi.

Krah cijepljenja? U Zagrebu je jučer cijepljeno tek 797 građana
Krah cijepljenja? U Zagrebu je jučer cijepljeno tek 797 građana

Pulmolog Saša Srića se osvrnuo na kampanju vezanu uz cijepljenje te je rekao kako je krenula afirmativno, ali je bilo dosta kontradiktornih stavova i nedoumica i od strane Vlade i Stožera što je zbunjivalo građane.

Kaže kako se često pita jesu li napravili sve što su mogli. Dodaje da je očito negdje zakazalo te je Hrvatska među najlošijim zemljama po pitanju procijepljenosti:

- S dvije doze cijepljeno je oko 29 posto. Portugal je na 10 posto manje od nas i sada imaju jako lošu epidemiološku sliku. U tri tjedna za tri puta su povećali broj novooboljelih i njihova turistička sezona je gotova.

Ističe kako ne bi htio da se to dogodi i nama.

Pulmolog Saša Srića: Nećemo izbjeći četvrti val, ali još se stignemo procijepiti do jeseni
Pulmolog Saša Srića: Nećemo izbjeći četvrti val, ali još se stignemo procijepiti do jeseni

Osvrnuo se i na problem postcovida rekavši kako nije očekivao da će ga biti u ovolikoj mjeri. Srića kaže kako se susreću s različitim oblicima kliničkih slika koje uključuju poremećaje kratkoće daha, ali i ozbiljnije komplikacije kao što je fibroza pluća.

Javljaju se i komplikacije na nivou psihosomatskih poremećaja. Kod nekih postcovid simptomi traju kraće, a kod nekih duže.

Doktorica Pavliša dodaje da je nevjerojatno koliko virus oštećuje naš organizam. Kaže da je dijapazon simptoma nevjerojatan, a i ljudi koji su imali blažu kliničku sliku ili nisu imali simptome nakon nekoliko mjeseci znaju imati neke tegobe.

Osvrnula se i na nuspojave nakon druge doze. Komentira kako su to uglavnom prolazne nuspojave - bol u ruci, temperatura, glavobolja, koje su trajale jednu noć ili jedan dan i neusporedive su s kliničkom slikom same infekcije.

Naglašava kako moramo biti svjesni da je omjer koristi i rizika puno veći u smjeru cijepljenja.

Pavliša dodaje kako još nisu odlučili hoće li na jesen biti potrebno docijepljivanje trećom dozom. Ističe kako se za gripu cijepimo svake godine, pa nitko ne vidi problem, a ako nas ovo cjepivo može odvesti u normalan život, to je vrijedno. Kaže da virus nije samo akutna bolest, već brojne postcovid posljedice koje mogu trajati mjesecima.

Četvrtina Hrvata se ne želi cijepiti: 'Bill Gates nas čipira'
Četvrtina Hrvata se ne želi cijepiti: 'Bill Gates nas čipira'

Srića je istaknuo i kako sve više zastupa stav da cijepljenje bude obvezno za određene kategorije - zdravstvo, socijalni sektor i prosvjetu. Kaže da je interes zdravstvenih radnika sve veći.+, a trenutno je oko 85% cijepljenih liječnika te preko 70% cijepljenih medicinskih sestara.

Pulmolog kaže kako nije upitno hoće li biti četvrtog vala na jesen, već je pitanje u kojoj mjeri će ga biti. S ovako malom procijepljenosti za mjesec i pol dana bi nam se mogla dogoditi sudbina Portugala i Španjolske, a dodaje da nas čeka vruća jesen.