News

Komentari 29

Pulmolog Saša Srića: Nećemo izbjeći četvrti val, ali još se stignemo procijepiti do jeseni

Pulmolog Saša Srića: Nećemo izbjeći četvrti val, ali još se stignemo procijepiti do jeseni

Pulmolog Saša Srića rekao je kako ćemo vidjeti hoće li to biti pacijenti s blažom kliničkom slikom ili će dolaziti do kompliciranih upala pluća koje će završavati u bolnicama.

Pulmolog Saša Srića gostovao je na N1 gdje je govorio o važnosti cijepljenja, kao i novim sojevima koronavirusa koji se razvijaju.

Velika Britanija od 17. srpnja potpuno otvara zemlju. Mnogi kažu da je to veliki rizik, a Srića se slaže. Rekao je kako je taj potez vrlo neodgovoran te da nije trenutak za to. Iako je u Europi dobra situacija, masovno otvaranje može puno koštati kako i Veliku Britaniju, tako i cijelu Europu.

Komentirao je kako neće biti kritika onima koji su zagovarali strože mjere je su one bile potrebne, posebno u periodu drugog i trećeg vala je to pokazalo rezultate:

- Mi smo mentalitet druželjubive nacije, u odnosu na Švedsku, Dansku, i kod nas su strože mjere morale biti zagovarane.

Pulmolog komentira kako je za nedovoljnu procijepljenost možda kriva proaktivna kampanja:

- Ne možemo biti zagovornici obveznog cijepljenja, to je udar na ljudsku slobodu, ali ljudima treba dati do znanja koliko je cijepljenje važno. Brojni liječnici i znanstvenici su djelovali u tom smjeru.

Dodaje da još nije kasno, da se u idućem periodu možemo procijepiti. Brojku koju smo očekivali do 1. srpnja doseći ćemo možda nakon 30. srpnja, a brojku od 55% procijepljenosti ćemo teško dostići:

- Virus je sada potentniji i četvrti val, ma koliki optimisti bili, nećemo moći izbjeći. Samo je pitanje u kojoj će on mjeri biti.

Kaže kako ćemo vidjeti hoće li to biti pacijenti s blažom kliničkom slikom ili će dolaziti do kompliciranih upala pluća koje će završavati u bolnicama.

Komentirao je i sve rašireniji delta soj covida. Kaže kako ima neke univerzalne simptome, ali svaki soj ima specifičniju sliku:

- Pojačano curenje nosa, začepljen nos, jača glavobolja i povišena temperaturu. Teške pneumonije nisu zabilježavane, no ne znači da se mijenjanjem kliničke slike neće pojavljivati. U KB Dubrava je sada mnogo bolje stanje i svi se veselimo boljoj jeseni.

Naglasio je kako treba utjecati na mlađu populaciju, koja bi se trebala procijepiti.

Najčitaniji članci