Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
131 komentara

Pazi, MiG na cesti! Perešinov avion noćas vozili kroz Zagreb

Noćas, kada je Zagreb utihnuo, na svoj je put s Plesa do srca Zagreba krenuo MiG-21, zrakoplov kojim je 1991. godine u Austriju prebjegao Rudolf Perešin. Smješten je ispred zgrade Ministarstva obrane

Foto: Obris.org
131 komentara

Prijevoz MiG-a 21 s Plesa je krenuo noćas oko ponoći preko Radničke ceste pa kroz Heinzelovu i Branimirovu ulicu, sve do Kneza Višeslava da bi ga na kraju smjestili ispred zgrade Ministarstva obrane na Trgu kralja Petra Krešimira, piše Obris.org

MiG-21 Rudolfa Perešina tamo će biti privremeno izložen, a nakon što je postavljen, MiG je prekriven kako bi se wow-efekt ipak sačuvao za svečanost službenog predstavljanja javnosti koje je zakazano za sutra, u nedjelju ujutro. 

Evo kako je, kroz objektiv ekipe Obrisa, izgledao put MiG-a do 'Krešimirca':

Podsjećamo, MiG-21 Rudolfa Perešina stigao je u utorak prijepodne u vojnu bazu 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu. Riječ je o borbenom avionu kojim je junak Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt. 

Nakon 28 godina, Perešinov avion oznake '26 112' vratio se u Hrvatsku, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. 

Foto: Josip Škof

U nedjelju, 12. svibnja Perišinov avion bit će izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Nakon toga, planirano je da će avion biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message