Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

Pejčinović Burić u užem krugu za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Njezin protukandidat na završnom odlučivanju bit će potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova i obrane Didier Reynders

Zagreb: Vlada povećala minimalnu plaću
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16 komentara

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders dvoje su kandidata među kojima će Parlamentarna skupština Vijeća Europe u lipnju izabrati novog glavnog tajnika organizacije, objavljeno je u srijedu. 

Pejčinović Burić bila je jedna od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu VE, uz Reyndersa, bivšeg litavskog premijera Andriusa Kubiliusa i bivše grčke ministrice vanjskih poslova Dore Bakojanis.

Odbor ministara VE saslušao je sve kandidate prošli tjedan i suzio listu na hrvatsku ministricu i belgijskog ministra. 

O tome tko će biti novi glavni tajnik paneuropske organizacije odlučivat će Parlamentarna skupština VE tajnim glasanjem 25. lipnja u Strasbourgu. 

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Predsjednik vlade Andrej Plenković kazao je prošli tjedan kako bi "bilo sjajno" kada bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu. 

"Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe", dodao je.

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bi bila tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

"Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikada odabrana 'trijažom', dakle ne nekakvom kvotom nego odlukom parlamentarne skupštine", kazao je Plenković.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message