Obavijesti

News

Komentari 18

Pelješac: Kinezi testiraju naše na koronu kad im dođu na brod

Pelješac: Kinezi testiraju naše na koronu kad im dođu na brod
1

Kineski mornari neće napuštati brod. Već su testirani i da je bilo tko od njih pokazao simptome da boluje od korona virusa, već bi se to pokazalo. A iz predostrožnosti čak i mjere temperaturu Hrvatima koji dolaze na brod

VIDEO

Pokretanje videa...

Spektakularan video Pelješkog mosta iz zraka: Koštat će oko 2 milijarde kuna i bit će gotov do 2022. 01:14

Brod s dijelovima za Pelješki most stigao je iz Kine jučer prije svitanja. No glavna tema nije napredak radova, niti - prema općem mišljenju - fantastičan posao koji u zadanim rokovima obavljaju kineski radnici, već bojazan od korona virusa... Iako su mornari s broda, njih 22, testirani i uopće se neće iskrcavati na kopno.

- Brod je već u ponedjeljak, u sedam sati ujutro dobio dozvolu od carine i svih nadležnih službi, kao i potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti. Sa sidrišta u luci Ploče može krenuti prema unaprijed određenom sidrištu na gradilištu Pelješkog mosta gdje će se obaviti iskrcaj tereta. Nikakvih problema nije bilo. Brod je iz Kine isplovio prije mjesec, već je pregledavan u Singapuru te prije četiri dana u Egiptu prilikom prolaska kroz Sueski kanal. Koliki je oprez i članova posade kineskog broda govori i činjenica da su i oni, prilikom ukrcaja kontrole, i našim djelatnicima policije i carine mjerili temperaturu - kaže nam Joško Nikolić, lučki kapetan iz Ploča

Riječ je o 165 metara dugačkom i 27 metara širokom teretnom brodu Da Yu Xia koji je iz Kine za Hrvatsku krenuo 25. siječnja. Upravo zbog plovidbe od mjesec dana, nije bilo panike od eventualnog koronavirusa jer je inkubacija 14 dana. Da je među 22 mornara bilo zaraženih, do sada bi se već pokazalo. No, mornari koji su na brodu, neće se s njega iskrcavati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Nova sumnja: Otac i kći idu u bolnicu, bili su nedavno u Italiji
Nova sumnja: Otac i kći idu u bolnicu, bili su nedavno u Italiji

- Na brodu se nalaze se sandučasti nosači. To su predgotovljeni elementi za konstrukciju Pelješkog mosta. Ima ih 29, a masa im je 6076 tona. Na brodu ima još i druge opreme koja će se koristiti pri gradnji. Ovdje su se obavile formalnosti od strane carine, policije i sanitarne inspekcije nakon čega ide dalje. Oprema će se prekrcati na plutajuće teglenice na gradilištu mosta. Nije nam stigao nikakav zahtjev o posebnim zaštitnim mjerama ili pravilima odijevanja pri ulasku u brod. Zapovjednik je i inače dužan izvijestiti luku ako ima bilo kakva bolest na brodu, a s obzirom na aktualni virus, vlada poseban oprez - kazao nam je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče.

 Kako smo ranije izvještavali, dijelovi mosta proizvode se u dva pogona u Kini koja su nedavno zatvoreni zbog mjera opreza od koronavirusa. Dopremljenih čelični nosači trebali bi se montirati sredinom ožujka kada će most početi poprimati vidljive obrise. Na gradnji mosta radi 500-ak radnika iz Kine smještenih u Komarni i obližnjim naseljima.

Kod Ploča usidrio se brod iz Kine s dijelovima za izgradnju Pelješkog mosta

Nitko od njih nije napuštao Hrvatsku, a oni koji su otišli tijekom praznika, još se nisu vratili. Most bi, prema planu, trebao biti gotov krajem srpnja iduće godine.

Što se tiče atmosfere među mještanima Ploča gdje je uplovio brod, ali i mještana Komarne gdje će brod danas ili sutra stići na sidrište, nema nikakve panike. 
- Ma sve je u najboljem redu, i što se tiče mojih sumještana, ali i radnika iz Kine koji su tu smješteni. Među nama zaista nema nikakve panike ni straha od korona virusa - kazao nam je Ivo Jerković, predsjednik Mjesnog odbora Komarne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava