News

Komentari 54

Pelješki most poprima svoj oblik: Kinezi ubrzali gradnju

Pelješki most poprima svoj oblik: Kinezi ubrzali gradnju

Pandemija je usporila i izgradnju Pelješkog mosta pa je izvođač, kineski CRBC, sada ubrzao radove. Poslali su još dva broda.

Pandemija koronavirusa utjecala je i na izgradnju Pelješkog mosta. Virus je zatvorio proizvodne pogone u Kini pa se cijeli proces usporio, no kineski izvođač CRBC, svim se silama trudi umanjiti kašnjenje. Iz Hrvatskih cesta su za Dnevnik.hr potvrdili da u Hrvatsku stižu još dva broda.

 - Zbog prekida rada u proizvodnim pogonima u Kini, a koji je bio uvjetovan epidemijom Covid-19, te nemogućnošću odlaska nadzorne službe u te pogone, a što je u ovom trenutku riješeno, postoji određeno kašnjenje u sklopu projekta. Nastavno na isto, izvođač je angažirao dodatne kapacitete u cilju ubrzanja proizvodnje i isporuke konstrukcije, tako da se u naredna 2 mjeseca očekuje dolazak dva broda sa elementima. -  kažu iz Hrvatskih cesta.

8.listopada bi u luku Ploče trebao uploviti prvi brod, dok je na drugome počeo ukrcaj te bi taj trebao bili na gradilištu početkom studenog.

 - Izvođač nastoji pojačanim kapacitetima umanjiti do sada evidentirano kašnjenje. -  kažu u Hrvatskim cestama.  

No zbog epidemije je još nemoguće znati hoće li i koliko kasniti izgradnja mosta.

 - Sama projekcija projekta u planiranim stavkama nije u kašnjenju, budući da je ista bila šest mjeseci duža od ugovorene realizacije, iz razloga jer su kineski Izvođači radova ponudili na javnom nadmetanju šest mjeseci kraći rok izgradnje. - dodaju iz HC-a.

Originalni rok kraja izgradnje bio je planiran za 31. srpnja 2021.

Najčitaniji članci