News

Komentari 15

Pentagon: U Afganistanu se srušio zrakoplov snaga SAD-a

Pentagon: U Afganistanu se srušio zrakoplov snaga SAD-a

Zrakoplov američkih oružanih snaga srušio se u ponedjeljak u Afganistanu u zasad nepoznatim okolnostima na području pod kontrolom talibana...

Posebna letjelica američkih okupatora srušila se (...) u pokrajini Gazniju, na istoku zemlje, rekao je u priopćenju talibanski glasnogovornik Zabiulah Mudžahid dodajući da su svi članovi posade poginuli. Na upit France Pressea rekao je poslije da je letjelica "srušena taktički", ne rekavši kako.

Pentagon je nekoliko sati poslije potvrdio da je riječ o američkom vojnom zrakoplovu. "Američki Bombardier E-11A srušio se danas u pokrajini Gazniju, u Afganistanu", objavio je na Twitteru glasnogovornik američke vojske u Afganistanu, pukovnik Sonny Leggett. Bombardier E-11A se koristi kao potpora izviđačkim bespilotnim letjelicama a opremljen je veoma vrijednom komunikacijskom opremom.

- Vodi se istraga o uzrocima pada, ali nema naznaka da je srušen neprijateljskim djelovanjem, rekao je. 

Bilo da je uzrok pada tehnički kvar ili neprijateljsko djelovanje, događaj se zbiva u vrijeme dok talibani i Sjedinjene Države pregovaraju o uvjetima dogovora o povlačenju američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za obećanje talibanskih pobunjenika da ih neće napadati.

Ti su pregovori počeli prije više od godinu dana, ali ih je američka strana dvaput prekidala, prvi put nakon napada u kojemu je ubijen američki vojnik, a drugi put nakon talibanskog napada na bazu koju kontrolira američka vojska.

Najčitaniji članci