Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
100 komentara

Pernarov salto: Uzeo je milijun kuna, a sad navija protiv toga

NOVI REFERENDUM Živi zid ne želi da naš novac ide strankama, a Pernar je kriv za odljev 1,5 milijuna kuna koje su otišle u malu stranku Abeceda demokracije

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
100 komentara

Pokažite da ne želite sudjelovati u inicijativi ‘uzmimo novac građanima’, koju vode HDZ i vlast, nego potpišite za referendum i uzmimo novac strankama.

Poručio je to zastupnik Živog zida Ivan Pernar s potpisnog mjesta u Metkoviću. Živi zid počeo je prikupljanje 373.000 potpisa potrebnih za referendum kojim bi se zabranilo financiranje političkih stranaka i zastupnika iz državnog i lokalnih proračuna.

No baš je Ivan Pernar zaslužan za odljev 1,5 milijuna kuna poreznih obveznika stranki koja nije nikad ni bila blizu Sabora, a koju je Državna revizija prijavila za mnoge nepravilnosti u trošenju novca građana. Stranke dobivaju novac temeljem broja zastupnika, a Ivan Pernar se početkom mandata 2016. učlanio u strančicu Abeceda demokracije i oni otad svake godine dobivaju novac.

Zaključno s ovom godinom dobit će 1,1 milijun kuna, a do kraja mandata ukupno 1,5 milijuna. Stranka praktički u realnosti ne postoji, a revizija je utvrdila i da su trošili novac mimo pravila. Nakon što smo otkrili ovu priču, Pernar je poručio da će on, ako treba, biti i član tri stranke, ali je netom poslije intervenirao šef stranke Ivan Sinčić. Pernar se iščlanio, a Sinčić je pozvao predsjednika Abecede demokracije Stjepana Vujanića da novac da u humanitarne svrhe.

- Ne pada mi na pamet - rekao je Vujanić. Živi zid je inače dobio 1,1 milijun ove godine. Sve stranke u Saboru će dobiti 56,4 milijuna kuna. Zadnji podaci za 2017. godinu kažu da su stranke iz lokalnih i državnih proračuna dobile 117 milijuna kuna, dok se manjim dijelom financiraju od donacija i članarina. I SDP i HDZ drže da je bolje stranke financirati iz proračuna nego da ovise o donacijama.

- Najbolja mjera za borbu protiv korupcije i sukoba interesa je da novac dolazi iz proračuna – rekao je nedavno Gordan Jandroković (HDZ).

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message