Obavijesti

News

Komentari 2

Peruanci izašli na ulice nakon tijesne pobjede Castilla. Tisuće traže prebrojavanje za Fujimori

Peruanci izašli na ulice nakon tijesne pobjede Castilla. Tisuće traže prebrojavanje za Fujimori
3

Castillovi glasači su marširali u središtu Lime pozivajući da njegova izborna pobjeda bude odmah potvrđena. Nekoliko ulica dalje, tisuće onih koji podržavaju Fujimori protestirali su porukama 'ne lažiranju'

Tisuće Peruanaca koji podržavaju socijalističkog kandidata Pedra Castilla te onih koji su za njegovu desničarsku suparnicu Keiko Fujimori izašli su u subotu na ulice potaknuti neizvjesnošću oko ishoda predsjedničkih izbora održanih još 6. lipnja.

Prema službenim rezultatima Castillo je dobio 44.000 glasova više od Fujimori nakon što su prebrojani svi glasački listići, ali je desničarska kandidatkinja zatražila poništavanje glasova, većinom onih iz ruralnih područja u kojima većinu imaju ljevičari, tvrdeći da se radi o izbornoj prijevari za što nije ponudila mnogo dokaza.

Castillovi glasači su marširali u središtu Lime prema Plazi San Martin, u blizini sjedišta izbornog povjerenstva, noseći goleme natpise i fotografije socijalističkog kandidata i pozivajući da njegova izborna pobjeda bude odmah potvrđena.

Nekoliko ulica dalje, tisuće onih koji podržavaju Fujimori protestirali su noseći peruanske zastave i transparente na kojima je pisalo "ne lažiranju".

Snažan potres pogodio je Peru
Snažan potres pogodio je Peru

Castillova stranka "Slobodni Peru" odbacila je optužbe za lažiranje, a međunarodni promatrači su priopćili da su izbori bili čisti. Američko ministarstvo vanjskih poslova izborni je proces opisalo "primjerom demokracije".

Među prosvjednicima koji podržavaju kćer pritvorenog bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija moglo se naći pripadnike raznih desničarskih stranaka i predstavnika desnog centra, kao i umirovljenih vojnika. Mnogi su imali transparente s natpisima "ne komunizmu".

Castillo je 51-godišnji bivši učitelj u osnovnoj školi, sin farmera, čiji je plan izmijeniti peruanski ustav kako bi država mogla imati aktivniju gospodarsku ulogu i ubirala veće prihode od rudarskih kompanija. 

Izborno povjerenstvo će u ponedjeljak ponovno početi reviziju osporavanih glasačkih listića, izjavila je glasnogovornica povjerenstva. Revizija mora biti dovršena i tek onda je moguće službeno objaviti izborne rezultate.

Demonstranti su izašli na ulice, iako su zdravstvene vlasti pozivale ljude na izbjegavanje masovnih okupljanja, jer se zemlja bori s posljedicama najsmrtonosnije epidemije u svijetu s obzirom na broj stanovnika.