Obavijesti

News

Komentari 18

Ovako se Kobe bio oprostio od navijača: 'Pet sekundi do kraja'

Ovako se Kobe bio oprostio od navijača: 'Pet sekundi do kraja'
1

Zvali su ga Crna Mamba. Ovo je priča o košarkaškom božanstvu, čovjeku koji je jedne večeri zabio 81 koš, a na kraju preminuo u nesreći helikoptera nedaleko od Los Angelesa...

VIDEO

Ovo je zadnje što ti mogu dati. Moje srce može istrpjeti udarce, moj um može podnijeti napor. Ali moje tijelo zna kako je vrijeme da kažem zbogom. (...) Što god bilo dalje, uvijek ću ostati onaj šestogodišnji dječak s tatinim čarapama smotanim u loptu. U uglu sobe kanta za smeće. Pet sekundi do kraja. Četiri - Tri - Dva - Jedan - Nula... Volim vas zauvijek, Kobe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Opraštanje od Kobea 01:18

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena, peterostruki NBA prvak, čovjek koji je zabio 81 koš na jednoj utakmici i jedna od najvećih sportskih ikona našeg doba uopće, napisao je ovo za The player’s Tribune opraštajući se od navijača kad je prestao s košarkom. Četiri godine kasnije, u nedjelju malo prije 20 sati po hrvatskom vremenu - baš nakon finala hrvatskih rukometaša - stigla je strašna vijest: U padu helikoptera nedaleko od Los Angelesa poginuo je Kobe Bryant. Da, onaj Kobe Bryant. Neuništivi, neslomljivi tip kojem ni petorica na parketu nisu mogla ništa, koji se u tridesetima bio vratio nakon strašne ozljede - puknuća Ahilove tetive - kao da ništa nije bilo, nije preživio pad helikoptera. Ubrzo su vijesti postale još strašnije - s njim u helikopteru bilo je još osam ljudi, među njima Kobejeva 13-godišnja kći Gianna Bryant. Nitko nije preživio. Helikopter se zabio u brdo kraj Los Angelesa i razletio se u milijun komada. Od LeBrona do Shaquillea O’Neala ili Dina Rađe... Cijeli svijet, ne samo košarkaški, ostao je u šoku. Kobe Bryant je mrtav.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bryant je obožavao putovati helikopterom, išao je njime čak i na utakmice. Imao je dogovor s tvrtkom prema kojem je mogao unajmiti Sikorsky S-76 bilo kad.

Zvuk propelera helikoptera čuo se sve jače i jače. Sikorsky S-76 probijao se kroz jutarnju maglu u Calabasasu, 30-ak milja od Los Angelesa. Iz nekog razloga letio je prenisko. Očevici kažu da se nije vidio prst pred nosom. Odjednom - eksplozija! Pod zasad nerazjašnjenim okolnostima helikopter se s visine od 2400 stopa stropoštao u ambis, velikom brzinom udario u brdo i razletio u milijun sitnih dijelova. Nitko nije preživio.

Kobe je unatoč magli dobio posebno dopuštenje za let...
Kobe je unatoč magli dobio posebno dopuštenje za let...

- Recite nam svoje namjere! I dalje letite prenisko ako ste nastavili letjeti - ponavljao je dispečer kontrolnog tornja aerodroma “Van Nuys”, ali odgovora nije bilo...

U helikopteru su bili Kobe Bryant, njegova kći Gianna, trener bejzbola na Orange Coast Collegeu John Altobelli, njegova supruga Keri, njihova kći Alyssa, Christiana Mauser, privatna trenerica ženske košarkaške ekipe u Orange Countyju, mlada košarkašica Payton i njena majka Sarah Chester te pilot Ara Zobayan.

Kobe je pratio svoju mezimicu Gigi na košarkaški turnir. Voljela je košarku kao i on, što je Kobeju bilo posebno drago.

Hitna pomoć i vatrogasci za čas su bili na zgarištu, ali teren je bio jedva prohodan. Spremnik letjelice bio je gotovo pun, a upravo je to zadalo velike probleme spasilačkoj ekipi. Magla se pomiješala s gustim dimom, miris paljevine širio se pustopoljinom u Calabasasu, 50-ak kilometara zapadno od Los Angelesa. Izvršen je očevid i brzo su isplivali prvi detalji.

Kobe sat vremena prije smrti poslao poruku Shaqovom sinu
Kobe sat vremena prije smrti poslao poruku Shaqovom sinu

Pilot je kontaktirao kontrolni toranj u 9.30 i u tornju su bili svjesni da je helikopter kružio 15-ak minuta. Pilot se zatim zaputio prema jugu i zapao u još veću maglu. Ono čega nisu bili svjesni je da idu prema planinama. Pilot je odjednom naglo podigao helikopter s visine od 260 na 600 metara. Trenutak kasnije, u 9.45 sati, zabili su se u planinu pri brzini od 300 km/h.

Ironično, Sikorsky S-76B izrađen je još 1991., a slovi za jedan od najsigurnijih. Bio je registriran na tvrtku Island Express Holding Corporation, a prema Nacionalnom odboru za sigurnost transporta, registrirani helikopter nikad prije nije imao nikakvih problema. Nije bio u Bryantovu vlasništvu, ali Kobe je imao izvrstan odnos s tom tvrtkom i mogao ga je koristiti kad god je htio. Helikopterom je znao dolaziti i na utakmice Lakersa u Staples Center. Tako je prije deset godina na paradu u povodu osvajanja naslova NBA prvaka stigao helikopterom, a kako bi bivši suigrač Steve Blake stigao na liječnički pregled, posudio mu je letjelicu. Posljednji je put slika helikoptera javno objavljena na Instagramu prošle godine kad je Kobe vodio ženu Vanessu na romantičnu večeru. Prema nekim istraživanjima, na oko 915.000 sati u letu srušila su se tek dva spomenuta helikoptera. A sad im se, nažalost, pridružio treći...

Igrao je 20 sezona samo za jednu momčad - L.A. Lakerse. Osvojio je pet naslova, tri u nizu. Zbog nepobjedivog entaliteta sam je sebi dao nadimak - Crna mamba.

Osobe iz javnog života emotivno su se oprostile od Kobeja Bryanta

  • Ne postoje riječi kojima bih izrazio bol kroz koju prolazim, izgubio sam brata, prijatelja i partnera s kojim sam osvajao naslove. Kobe, volim te... - Shaquille O'Neal
  • Upoznali smo se u Madison Square Gardenu. Ponudio sam mu loptu i pitao ga želi li da se potpišem na nju. Gledao me kao da sam lud. - Jack Nicholson
  • Kobe, bio si jedan od najvećih košarkaša svih vremena. Gubitak Gianne čini tragediju još većom. - Donald Trump
  • Šokiran sam. Bio mi je kao mlađi brat, sjajan igrač i čovjek. Satima smo znali razgovarati i to će mi nedostajati. - Michael Jordan
  • Kobe je bio istinska legenda i inspiracija. Šaljem sućut njegovoj obitelji. Prežalosno. - Christiano Ronaldo
  • Srce mi je slomljeno zbog ove vijesti. Bio si istinska legenda i prijatelj. Moje misli su uz tvoju obitelj. - Tony Parker
  • Ludim, plačem cijelo jutro. Slomljen sam zbog Kobeja i Gigi. Cookie i meni srce je slomljeno. - Magic Johnson
  • Šok. Kobe, hvala ti za sve što si učinio za sportaše i čovječanstvo. Bio si legenda, Bog te blagoslovio. - Stipe Miočić

Očajan sam, napisao je Kobeov idol, veliki Michael Jordan nakon vijesti da je poginuo njegov nasljednik.

- Plačem. Nevjerojatna tuga. Jednostavno ne mogu doći k sebi - rekao je Charles Barkley.

U međuvremenu, Dallas Mavericksi objavili su da više nitko nikad neće nositi njihov broj 24. A kad to napravi suparnička momčad, onda je sve jasno...

Kobe Bryant rođen je 23. kolovoza 1978. godine u Philadelphiji. Ime je dobio po “Kobe steaku”. Tijekom posjete Japanu, posebna vrsta bifteka od japanskog goveda koju je tad prvi put probao toliko se svidjela Joeu “Jellybean” Bryantu - profesionalnom košarkašu koji je u NBA bio prolaznik i kasnije igrao u Italiji - da je odlučio sinu dati ime Kobe.

Kao ni njegov idol Michael Jordan, ni Kobe nije bio prvi izbor drafta. Tek kao 13. izabrali su ga Charlotte Hornetsi 1996. godine i u jednom od najgorih poslova NBA lige svih vremena trejdali ga u L. A. Lakerse za Vladu Divca.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

01:12
Kobe ulazi u Kuću slavnih: To je čast kakvu i zaslužuje...
Kobe ulazi u Kuću slavnih: To je čast kakvu i zaslužuje...

Prgav, svadljiv, najbolji

U NBA je stigao sa samo 18 godina. Na počecima svoje karijere, pa i kasnije, Kobe je bio poznat kao izrazito prgav klinac, svadljiv tip koji nikome nije dao na sebe. Brzo je postao jedan od najvećih “trash talkera” cijele lige. U vrijeme najslavnijih dana kad su Lakersi s njim i Shaquilleom O’Nealom vladali NBA ligom, javna tajna bili su problemi u svlačionici. Ni Phil Jackson, mirni čovjek koji je vodio Michaela Jordana do šest prstena, u nekim trenucima nije uspijevao kontrolirati Kobea. Ubrzo je Shaqu pukao film i otišao je u Miami. Njihove svađe i poruke poslane između redaka godinama su zabavljale cijelu NBA ligu. Pa ipak, prošlog ljeta, kad je bio kao DJ Diesel na Zrću, Shaq nam je rekao:

- Najdraži suigrač? To bi bio Kobe Bryant...

A shrvani Phil Jackson je nakon vijesti o Bryantovoj smrti samo izustio:

- Bio je “chosen one”...

Respekt. To bila bila prava riječ kad bismo između svih izjava o Bryantu tražili tu jednu zbog kojeg su mu se toliko divili i navijači, i suigrači, pa i suparnici.

Pet prstena prvaka donio je Lakersima, tri u nizu 2000.-2002. Što god bi poželio, čega god bi se primio, u tome bi prije ili kasnije pobijedio. Zabio je 81 koš Torontu. Zabio je 60 u svojoj oproštajnoj utakmici, i to nakon što godinu dana nije uopće igrao zbog puknuća Ahilove tetive.

Hrvat u Los Angelesu

Jedan je od šest igrača u povijesti koji su imali više od 35 koševa u prosjeku jedne sezone (2005.-2006.). Bio je čak 12 puta izabran u najbolju obrambenu petorku lige. Najmlađi All-Star starter ikad (18 godina, 158 dana). Pobjednik natjecanja u zakucavanju 1997. Ma da ste ga izazvali da igra na karte, ping-pong ili pikado, i u tome bi na kraju vrlo vjerojatno bio pobjednik. Jedini pravi nasljednik Michaela Jordana.

Ispred Staples Centra, dvorane u kojoj igraju L.A. Lakersi, navijači su jučer palili svijeće i ostavljali ljubičasto-žuto cvijeće u znak spomena na broj 24.

Hrvat u LA-u: Kao da se cijeli svijet došao oprostiti od Kobea
Hrvat u LA-u: Kao da se cijeli svijet došao oprostiti od Kobea

- Ljudi ovdje su u potpunom šoku. Danas je bila i dodjela Grammy nagrada, koja se odvijala odmah do Staples Centra, i cijela je bila u znaku ovog strašnog događaja. Doslovno je izgledalo kao da se pred dvoranom odjednom okupio cijeli svijet kako bi se oprostio od košarkaške legende - započinje priču Saša (31) iz Varaždina, koji nam se javio iz LA-ja u jedan sat u noći.

Prije deset godina Saša je gledao košarkaškog čarobnjaka u Staples Centru. Nezaboravna je ta magija, takva lakoću igranja i onaj zarazni smiješak koji Kobe nije skidao s lica.

Skandirali: MVP, MVP!

- Da, imao sam tu čast gledati njegove majstorije i uživo, a to je nešto što se ne zaboravlja. To su trenuci koji vam se ‘urežu’ u pamćenje za cijeli život.

Ne mogu vjerovati da se život takvog sportaša završio ovakvom tragedijom - rekao je Saša i nastavio:

- Izgledalo je kao da se svaka osoba koja je danas bila u Los Angelesu došla oprostiti od Kobea. Skandiralo se njegovo ime, okupljeni su molili, a u jednom trenutku krenuo je i uzvik navijača Lakersa koji ga je pratio cijelu karijeru - MVP! MVP! MVP!

Mario Hezonja, naš NBA košarkaš koji igra za Portland Blazerse, oprostio se od Kobea na Facebooku.

- Moj heroj, idol, učitelj, mentor, košarkaški otac, trener... Oblikovao je mentalitet koji me nosio kroz sve, od Hrvatske preko Barcelone do njegova NBA-ja i našeg doma, sportske akademije Mamba. Tvoja radna etika, vještina, vodstvo, kompetitivnost, mentalni sklop, inteligencija, profesionalizam i čisto srce prvaka bile su iznad svega, moja motivacija i put za sve što činim - napisao je hrvatski košarkaš i dodao:

- Nedostajat ćeš mi u akademiji, nedostajat će mi gledati te u tvojoj novoj ulozi, najljepšoj ulozi oca...

Na zagrijavanju uoči meča protiv Indiane Hezonja se sagnuo se i plakao dok ga je suigrač tješio. Na kraju nije bio u sastavu Portlanda, nije mogao igrati u takvom stanju.

Od Los Angelesa do Filipina, fanovi su se jučer okupljali pred muralima svog idola, palili svijeće i ostavljali svijeće. Crna Mambo, počivao u miru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...