Obavijesti

News

Komentari 2

Peti dan Festivala tolerancije u fokusu univezalne vrijednosti

Peti dan Festivala tolerancije u fokusu univezalne vrijednosti
1

Suočavanje s poviješću, očuvanje sjećanja i prenošenje istine mlađim generacijama, sjajni dokumentarni i igrani filmovi – završen peti dan Festivala tolerancije

VIDEO

Na Okruglom stolu o Jasenovcu još se jednom podsjetilo na istinu o zločinima počinjenim u ovom ustaškom logoru. Povod okupljanja je bila knjiga Ive Goldsteina “Jasenovac”, u kojoj je autor humanistički pristupio strahotama logora i režima u kojem su stradali Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i mnogi drugi o čijim sudbinama se danas vode polemike. Uz autora knjige povjesničari Nataša Mataušić i Goran Hutinec te Seid Serdarović iz nakladničke kuće Fraktura, podsjetili su na važnost suočavanja s poviješću i educiranja mladih, što se sustavno ignorira i dopušta.

Četvrtak je započeo predavanjem o muzeju Majdanek nastalog na temeljima njemačkog logora KL Lubin. Predstavnice prvog muzeja mučeništva i najstarijeg memorijalnog centra žrtvama nacizma učenicima osnovnih i srednjih škola i kadetima Policijske akademije predstavile su način očuvanja sjećanja na ovoj povijesnoj lokaciji. Muzej Majdanek se pod državnom upravom brine o dostojanstvenom očuvanju sjećanja na sve žrtve logora, o obnovi baraka, plinskih komora i krematorija, konzervaciji osobnih predmeta bivših zatvorenika, edukaciji te o temeljitoj brizi za registar zatvorenika i žrtava među kojima je bilo i Hrvata. Prikazan je i film “Svijet iza žice” koji bilježi svjedočanstva bivših zatvorenika kako bi se pobliže predočio svakodnevni život u koncentracijskom logoru. Podsjetilo se i na univerzalne ljudske vrijednosti poput prijateljstva, ljubavi i nade koje su ostale nepromijenjene. Sloboda, kruh i majka su bile najčešće izgovarane riječi u logoru, a na važnost tih riječi podsjetilo se mlade.

Na Tolerance Talku s temom „On je frajer, ona štraca”, zaključilo se da društvo treba više raditi na rodnoj ravnopravnosti, što je nažalost univerzalan problem. Panelisti Višnja Ljubičić, dipl. iur., pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Željka Jelavić iz Etnografskog muzeja Zagreb, istaknuli su da žene širom svijeta svakodnevno proživljavaju nasilje i da je i danas odnos prema ženskoj seksualnosti tabu tema.

Filmski program je završio  odličnim filmovima; meksičkim „Dobre djevojke“ i danskim „Svrdlo“ s Krešimirom Mikićem u naslovnoj ulozi.

Predzadnjeg dana Festivala u Kinoteci će se osim diskusije “Kradljivci djetinjstva” o zlostavljanju djece od strane vjerskih dužnosnika, prikazati i vrhunski filmovi koje će predstaviti gosti Festivala.

U 15 sati na programu je hrvatski film “Obrana i zaštita” u kinu SC, a u 19 sati ne propustite romansu “Vječna zima” iz radnog logora koju će predstaviti glavna glumica Marina Gera. To je istinita priča iz razdoblja sovjetske okupacije Mađarske 1944. o Irene koja je jedna od brojnih žena odvedenih iz svoga doma i poslanih u pakao. No, pakao nisu ognjene dubine podzemlja, već smrznuta pustopoljina radnih logora gdje su zatvorenici prisiljeni iskapati ugljen iz rudnika da bi preživjeli.
 
U 21 sat u Kinoteci slijedi film o ropstvu “Angelo” kojeg će predstaviti njegov redatelj Markus Schleinzer.

Sve informacije o programu dostupne su na stranici te na facebook stranici Festivala tolerancije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa