Obavijesti

News

Komentari 51

Petrov će si podići plaću, ali će nju odrediti građani Metkovića

Petrov će si podići plaću, ali će nju odrediti građani Metkovića
1

Gradonačelnik Metkovića do sada je primao minimalac od 3600 kuna, kao i svih 23 zaposlenika Gradske uprave. Nakon što je smanjio dug Grada podići će plaće

VIDEO

Gradonačelnik Metkovića Božo Petrov kroz mjesec do dva dana podignut će plaće za svih 23 zaposlenika u Gradskoj upravi grada kojima vlada, no te plaće neće biti fiksnog iznosa, već će one biti varijabilne ovisno o tome koliko će tko raditi i imati rezultata. Najavio je to Petrov gostujući u utorak u emisiji Veto na Jabuci TV.

- Nećemo vratiti plaće na razinu koja je bila prije nego što smo ih sve srezali na minimalac. Plaće od oko 9000 kuna za pročelnike i 6000 kuna za ostale zaposlene nisu održive za grad Metković. Vratit ćemo plaće na sredinu, na iznose od 3500 do 6000 kuna i dati raspone za stimulacije i destimulacije. Proaktivan stav svih onih koji budu radili i imali rezultate ćemo nagrađivati bonusom, vidjet ćemo hoće li to biti svakih tri ili šest mjeseci, a oni koji neće raditi imati će ponovno minimalac od plaće - najavio je Petrov .

Svjestan je da je ovakva njegova odluka na neki način otvaranje vrata kapitalizma u javnu upravu, ali to ga ne zabrinjava previše.

Neće više primati minimalac

Najavio je da će, jednako kao i ostalima, podići plaću i sebi, pa tako neće više biti jedinstveni gradonačelnik u Hrvatskoj - onaj koji prima minimalac od 3600 kuna.

- O tome koliku ja plaću zaslužujem odlučivati će Gradsko vijeće Metkovića i njegovi zastupnici, ali i građani Metkovića internet anketama - najavio je Petrov.

Petrov smatra kako smanjivanje duga Metkovića za pola, otprilike šest milijuna kuna, jest malo političko čudo, ali da je pred njime i njegovom ekipom tek sada puno teži posao u privlačenju investicija u Metković.

- Da to što smo mi doživili kada smo skenirali stanje proračuna u Metkoviću doživi neka firma, odmah bi se proglasio bankrot. Ne stečaj ili predstečaj, već bankrot. Morali smo drastično rezati, pogotovo jer nam je prvih mjesec dana sjelo nekoliko ovrha koje nisu dolazile na naplatu kada je bio na vlasti prijašnji gradonačelnik (Stipe Gabrić Jambo op.a.). Slučajnost? Procijenite sami - kroz smijeh će Petrov koji posao rasta gospodarstva vidi kao izazov.

Sa suprugom živi u podstanarskom stanu

Danas sa suprugom živi u podstanarskom stanu koji plaća mjesečno 1500 kuna. Osim svojih 3600 kuna i plaće supruge od 5000 kuna nema dodatnih primanja na što je javno insinuirao Stipe Gabrić Jambo.

- Meni je žao što Gabrić ne razumije da netko u Hrvatskoj može, ali i mora živjeti sa 3600 kuna. Supruga radi u školi kao zamjena i imam solidna primanja s kojima pristojno živimo. Ja sam prije imao plaću od 11.500 kuna, i tek je sazrilo vrijeme da kao liječnik kapitaliziram u profesiji sve ono što sam uložio u sebe, ali eto, hazarderski sam ušao u ovo drugo, u politiku. Išao sam više srcem, a ne razumom u to kada sam si smanjio plaću, ali supruga me razumije koliko god joj je teško zbog toga - rekao je Petrov u emisiji. 

Kaže da je svjestan da je teško bilo i zaposlenicima, ali iskreno je odgovorio da njih nije niti pitao što misle o tom potezu.

- Ja sam im objasnio da drugog izbora nema, da u idućih šest mjeseci moramo osloboditi toliko sredstava u proračunu ne samo za pokrivanje dugova, već i za ulaganja. Radna efikasnost se nije smanjila, dapače negdje se i poboljšala jer za vrijeme bivšeg gradonačelnika nisu svi radili značajno, bilo je iskreno i uhljebljivanja tada, pa bolovanja nakon moje odluke, ali svi su se sada vratili na posao i svi sada rade - kazao je Petrov.

Neće koalirati ni s Bandićem, ni SDP-om, ni HDZ-om

Petrov priznaje da još uvijek postoji dilema njegove ekipe hoće li se ići na parlamentarne izbore ili ne, ali da sa SDP-om, HDZ-om i Milanom Bandićem ne misle koalirati.

- Daleko su parlamentarni izbori, ali bilo bi interesantno vidjeti žele li ljudi u Hrvatskoj drugačiji način vladanja i ophođenja kao što smo ga mi predstavili u Metkoviću. I ukoliko i uđemo u Sabor, ja tamo neću sjediti, ja ostajem gradonačelnik do kraja mandata i radim posao kao što smo i krenuli raditi, pa čak i pod cijenu gubitka izbora - dodao je Petrov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi