Obavijesti

News

Komentari 42

Petrov: Umjesto 63 milijuna, strankama ide 48 milijuna kuna

Petrov: Umjesto 63 milijuna, strankama ide 48 milijuna kuna
1

Potvrdio je da će Most pripremiti prijedlog kojim će se rezati prava zastupnicima, a uvjeren je da će ga prihvatiti oporba, ali i njihovi partneri...

VIDEO

Iako je prijepodne najavio da proračunski novac za političke stranke biti srezan na 48 milijuna kuna, ali tek od rebalansa ili novog proračuna, nakon saborskog aktualca potpredsjednik Vlade Božo Petrov ustvrdio je da će stranke dobiti manje novca nego je planirano i to od 1. lipnja ove godine. Vlada će na sjednici izmijeniti zakon te će strankama pripasti 0,075 posto od prihoda u državnom proračuna. 

- Procjena je da će po tome strankama ići 48 milijuna kuna. Moram reći da je slučajno ostao stari zakon na snazi bilo bi 63 milijuna kuna. U prosjeku je prije bilo između 45 i 53 milijuna kuna, ali smo tome pokazali ovime dosljednost i da se određene stvari moraju rezati poput financiranja političkih stranaka - rekao je Petrov. 

Potvrdio je da će Most pripremiti prijedlog kojim će se rezati prava zastupnicima, a uvjeren je da će ga prihvatiti oporba, ali i njihovi partneri.

- Smatramo da se neke povlastice odnosno načini na koji se danas izračunava plaća saborskih zastupnika nije nešto po čemu se može mjeriti rad i po čemu se može kvalitetno isplaćivati plaća odnosno honorirati učinkovitost. To je ono na čemu inzistiramo u javnom i u državnom sektoru pa ne vidim razlog zbog čega bi zastupnici bili izuzeti. Po meni je sasvim normalno da dobijete plaću po učinku pa onda dobijete osnovicu od 3000 do 4000 kuna ako vas nema u Saboru ili dobijete punu plaću ako sudjelujete na sjednicama. Mislim da je to fer odnos - poručio je Petrov. 

Prokomentirao je i prvi aktualac ove Vlade, a smatra da je on dobro prošao te da su pokazali kako Vlada zaista radi. Nada se da će na idućem aktualcu pružiti i više. Obzirom da je najviše pitanja na aktualcu postavljeno prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku postavilo se pitanje jesu li time svi drugi članovi Vlade dobili poruku "nebitni ste". 

- Ne bih se upuštao u te prosudbe kakve smo poruke dobili. Nažalost oporba na takav način uvijek postupa. Smatram da je potrebno mijenjanje političkog dijaloga i da ona treba biti konstruktivna. Nažalost još uvijek smo u sferi nekonstruktivnog, ali valjda će se i to promijeniti u budućnosti - rekao je Petrov. 

Priznao je da je od aktualca očekivao više. 

- Obzirom da smo mi potpisali određene stvari tijekom pregovora oko reformi koje se trebaju napraviti i s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom očekujem da kada se donese plan reformi na Vladi potporu za to. Ne očekujem da će se to ići negirati samo zato što oni ne čine vast. Treba pokazati da nam nije stalo do vlasti nego da se reforme provedu - izjavio je Petrov. 

Tvrdi da su reforme već počele i da se u zakone mora debelo zarezati. 
- Oni su sada u pripremi. U pripremi su velike promjene u Ministarstvu pravosuđa. Tamo se trenutno priprema 15 zakona koji će ići u proceduru već ove godine - poručio je Petrov.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi