Obavijesti

News

Komentari 133

Petrović: Imamo toliko dugova da ih ne možemo ni pobrojati

Petrović: Imamo toliko dugova da ih ne možemo ni pobrojati
5

Analitičari kažu da u sustavu nema manjka znanja i kvalifikacija, već nedostaje upravljanje kako izaći iz situacije. Mimica je rekao da su analizirali zatečeno stanje

VIDEO

Potpredsjednici Vlade Branko Grčić i Neven Mimica predstavili su u ponedjeljak rezultate projekta analize poslovanja državnih tijela i trgovačkih društava pod nazivom Clean Start. Analizu su za razdoblje od prvih šest mjeseci prošle godine obavile tri konzultantske tvrtke čije smo usluge platili 2.328.000 kuna. Analizirali su 22 državna tijela, od kojih je bilo devet ministarstava i 13 zavoda, ureda, trgovačkih društava u vlasništvu države, itd. Pritom su naglasili kako se ne radi o ponovljenoj reviziji.

- Ovo je dobra analitička podloga za djelovanje u osmišljavanju i provođenje strukturnih reformi u zdravstvu, socijali i drugim područjima. Također, to je podloga za strukturne promjene u trgovačkim društvima u državnom vlasništvu - rekao je Neven Mimica. Kaže i da se proračun za 2013. godinu djelomice radio na temelju ovih rezultata.

Rezultate o ogromnim dugovima predstavio je Denis Petrović, posebni savjetnik ministra gospodarstva te voditelj i koordinator projekta Clean Start. Naveo je da je stanje najkritičnije u prometu, gdje 52 društva u vlasništvu države godišnje imaju gubitak od 1.2 milijarde kuna uz državne subvencije od čak 5.7 milijarde kuna. Ukupna dugovanja iznose 68.8 milijardi kuna. Stanje je jako loše i u zdravstvu, gdje samo neevidentiranih dugova ima 677 milijuna kuna, a sve ukupno duguju oko šest milijardi kuna.

- Nije postojala naznaka da se bilo što promijeni, nikakve stručne, profesionalne ni ikakve mjere se nisu poduzimale - rekao je Petrović, a dodao je i da ozbiljne promjene moraju provesti i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te HRT. MZOS ima obveze za kredite u iznosu od čak 1.385 milijuna kuna, a iz 2011. su godine prenijeli 1.5 milijardu kuna obveza, što je iznosilo 12,3 posto proračuna za 2012. godinu. U prvih šest mjeseci prošle godine premašili su iznos materijalnih te rashoda za zaposlene za 3,5 odnosno za 2,2 posto. HRT je godinama nakupljao gubitke koji danas iznose 333 milijuna kuna, dok im je zaduženje oko 418 milijuna kuna. To znači da je dug premašio iznos kapitala za čak 250 posto.

- Najveći problem nije nedostatak znanja i kvalitetnog kadra, jer toga ima, već manjak upravljanja. Također, u državnoj upravi ne postoje jedinstvena pravila knjigovodstva, odnosno načina bilježenja duga, što znači da ne možemo govoriti o brojkama ukupne zaduženosti jer ne možemo precizno odrediti što je dugovanje, a što ne. Isto tako, javna nabava je previše decentralizirana, isto kako i sustavi informatizacije i upravljanja državnom imovinom. Nije logično da svaki zavod i ministarstvo razvijaju svoj sustav informatike - rekao je Petrović.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da se radi o sustavnom pristupu rješavanju problema koji se ne mogu riješiti preko noći, a većina niti u jednom mandatu.

- Nismo htjeli naglašavati kakvo smo stanje zatekli, ali vidite i sami ove brojke. Tri deficita uvjetovala su rast javnog duga od 65 milijardi kuna, pa onda je jasno zašto su nam kamate u tri godine narasle za tri milijarde kuna - rekao je Grčić i ponovno rekao da će autoceste vjerojatno morati dati u koncesiju, ali "ne zbog svog hira", već zato što se one financiraju iz duga, a sve to opterećuje javni dug koji samo raste.

- Krčmar je napokon došao i zbraja nam račun. Niti jedna Vlada, niti jedna stranka u Hrvatskoj ne bi uspjela riješiti ove dubioze brže. Stanje je katastrofalno i jako loše, ali ništa lošije nego što smo očekivali - rekao je Neven Mimica i naglasio da država "nije ni blizu bankrota".

"Kaos je vladao dugo"

Clean start analiza je podloga za sustavne promjene. One će se provoditi ove godine, a do sredine godine će biti jasno koje su to reforme koje su krenule u velikim sektorima, rekao je Neven Mimica u ponedjeljak navečer za RTL. Rekao je i kako se, kad se gleda rezultat analize, vidi da je kaos vladao dugo. 

- Na nama je sada da precizno izvažemo koliko je nedostatak rezultata rezultat novih uprava, a koliko objektivno teškog stanja koje su naslijedili - rekao je Mimica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"