News

Komentari 4

Pfizer priprema cjepivo protiv omikrona: 'Prve doze trebale bi biti spremne već u ožujku'

Pfizer priprema cjepivo protiv omikrona: 'Prve doze trebale bi biti spremne već u ožujku'

Izvršni direktor Pfizera, Albert Bourla, najavio je da je tvrtka počela proizvoditi prve doze cjepiva koje cilja na omikron varijantu, ali i na druge varijante Covida

Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, rekao je u ponedjeljak da će cjepivo koje cilja na omikron varijantu Covida biti spremno u ožujku, a tvrtka je već počela proizvoditi prve doze, piše CNBC. Cjepivo bi osim omikrona trebalo ciljati i na druge varijante Covida koje se pojavljuju.

- Još uvijek nije jasno je li cjepivo za omikron potrebno ili ne ni kako će se ono koristiti, ali Pfizer će imati spremne doze jer neke zemlje žele da one budu spremne što je prije moguće. Trenutna cjepiva štite od hospitalizacije i teških bolesti, a nadamo se da ćemo postići nešto što će imati puno bolju zaštitu posebno od infekcija - rekao je Bourla.

Pfizerova i Modernina cjepiva pokazala su se samo oko 10% učinkovita u sprječavanju simptomatske infekcije od omikrona 20 tjedana nakon druge doze, prema studiji britanske zdravstvene agencije. Izvorne dvije doze i dalje pružaju dobru zaštitu od teških bolesti, a booster doze su do 75% učinkovite u sprječavanju simptomatske infekcije.

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, dr. Anthony Fauci, rekao je u prosincu da nema potrebe za boosterom koji posebno cilja na omikron, jer trenutni boosteri dobro djeluju protiv ove varijante.

Izvršni direktor Moderne, Stephane Bancel, rekao je ranije u ponedjeljak da tvrtka radi na boosteru koji cilja na omicron i da će uskoro ući u klinička ispitivanja. Doze bi trebale biti spremne za ovu jesen. Bancel je naglasio i da je potražnja od stranih vlada velika jer pripremaju redovito cijepljenje protiv virusa.

Iz Pfizera nisu sigurni je li uz treću, booster dozu, potrebna i četvrta. Bourla je rekao da će Pfizer provesti eksperimente kako bi utvrdio je li ona potrebna.

Izrael je četvrtu dozu cjepiva Pfizer i BioNTech stavio na raspolaganje osobama starijim od 60 godina, osobama s oslabljenim imunološkim sustavom i zdravstvenim radnicima, a tvrde da ona povećava antitijela koja štite od virusa.