News

Komentari 89

Pfizer tvrdi: Imamo lijek koji smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti zbog korona virusa

Pfizer tvrdi: Imamo lijek koji smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti zbog korona virusa

Lijek je trenutno poznat pod eksperimentalnim nazivom PF-07321332 s dizajniran je kako bi spriječio virus da se multiplicira, a o svemu bi uskoro trebali izvijestiti FDA

Pfizer je objavio u petak kako njihov lijek odnosno tableta smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti od koronavirusa. Iako je lijek još u eksperimentalnoj fazi u kompaniji se nadaju da će se tablete moći piti kod kuće zajedno sa "starim" antivirusnim lijekom ritonavirom. Kažu kako je lijek, ako se popije na vrijeme smanjuje mogućnost hospitalizacije za 89 posto. lijek testiraju kod odraslih koji imaju koronavirus i kod kojih bi se mogao razviti teži oblik bolesti.

Volonterima koji sudjeluju u istraživanju lijekove daju tri do pet dana nakon što su im se pojavili simptomi. Lijek je trenutno poznat pod eksperimentalnim nazivom PF-07321332 s dizajniran je kako bi spriječio virus da se razmnoži, piše CNN. Kažu kako će o svemu obavijestiti Američku agenciju za hranu i lijekove (FDA).

Podsjetimo, američka kompanija Merck već je ranije razvila lijek protiv koronavirusa imena molnupiravir. Taj je lijek nedavno odobrila britanska regulatorna agencija MHRA i to za upotrebu kod osoba s blagim do umjerenim COVID-om 19 koje imaju barem jedan faktor rizika za razvoj teške bolesti. 

Najčitaniji članci