Obavijesti

News

Komentari 1

Piletić: Nitko neće ostati bez imovine zbog socijalnih mjera

Piletić: Nitko neće ostati bez imovine zbog socijalnih mjera

Rekao je kako je zakonska obveza pomagati i uzdržavati roditelje ili ukućane te da se ne može očekivati da netko tko nije htio za života pomoći kasnije naslijedi nekretninu i proda je radi vlastite dobrobiti

VIDEO

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić najavio je u utorak kako se donošenje novog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu može očekivati oko 16. ožujka, a na snagu će stupiti iza 1. travnja, nakon što bude usuglašen sa socijalnim partnerima. 
 

"Radimo na pripremi mjera koje će stupiti nakon 1. travnja. Kao i svaki put dosad, sve pakete mjera nakon što smo ih osmislili, dali smo njihov nacrt na usuglašavanje sa socijalnim partnerima - predstavnicima sindikata i poslodavaca, tako će biti i ovaj put", rekao je Piletić u izjavi za medije na konferenciji "Europski socijalni fond plus za razvojno desetljeće".

Nakon što vide ima li potrebe za korekcijama, bit će predstavljene javnosti, a njihovo donošenje se može očekivati na sjednici Vlade 16. ožujka kako bi korisnici mjera imali sigurnu situaciju.

Piletić: Korisnicima socijalne naknade neće biti oduzeta imovina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upitan oko nedoumica oko Zakona o socijalnoj skrbi koji propisuje će država automatski staviti zabilježbu na sve nekretnine koje posjeduju primatelji socijalne pomoći zbog čega neki u strahu da će izgubiti svoj dom povlače zahtjeve za pomoć, ministar je pojasnio kako ta odredba nije samo od ovog zakona.

"I dosad su se kroz niz izmjena zakona takve odredbe primjenjivale. Ključna poruka je da ta zabilježba korisnicima apsolutno ne znači ništa, ne može se plasirati informacija da će im imovina biti oduzeta ili nešto takvoga tipa", rekao je Piletić. Kaže kako se radi o jamstvu države da se u slučaju nasljeđivanja ili prodaje nekretnine vrati ono što su korisnici socijalne pomoći dobivali.

Kakva tuga: Čak 530 siromašnih odustalo od socijalne naknade jer se država upisuje na kuće
Kakva tuga: Čak 530 siromašnih odustalo od socijalne naknade jer se država upisuje na kuće

Rekao je kako je zakonska obveza pomagati i uzdržavati roditelje ili ukućane te da se ne može očekivati da netko tko nije htio za života pomoći kasnije naslijedi nekretninu i proda je radi vlastite dobrobiti. "Korisnik od te zakonske obveze nema rizika, da će mu država za vrijeme života ili dok prima naknadu biti išta krivo učiniti. Poruka je jasna - država stoji na raspolaganju za sve oblike socijalne pomoći", poručio je. 

Govoreći o Zakonu o osobnoj asistenciji, rekao je kako je ovih dana upućen dopis svim resorima da dostave svoja mišljenja na nacrt prijedloga zakona koji bi trebao ići u prvo čitanje te kako su se usuglasili s pravobraniteljicom i nizom udruga.

"Ima još prostora za razgovor i iskorak, želimo da donošenje ovog zakona nikome ne prouzroči nelagode, nego da ostvari temeljni cilj povećanja broja korisnika usluge osobne asistencije sa sadašnjih 4000 na preko 14.000. Nakon što zakon stupi na snagu dižemo razinu ovog prava i usluge s prošlogodišnjih 150 milijuna kuna na 150 milijuna eura", rekao je ministar. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina