Obavijesti

News

Komentari 0

Piletić: Od ove godine poboljšat će se usluge osobne asistencije

Piletić: Od ove godine poboljšat će se usluge osobne asistencije

Želimo napraviti iskorak u pravima osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i onih koji će tu uslugu pružati, poručio je Piletić

VIDEO

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u srijedu je najavio da će se usluge osobne asistencije poboljšati od ove godine, donošenjem novog zakona o osobnoj asistenciji, 1. srpnja.

"Dosad smo godišnje osigurali za to 150 milijuna kuna, a donošenjem novog zakona o osobnoj asistenciji s 1. srpnja, to će biti 150 milijuna eura godišnje", rekao je Piletić za Hrvatski radio i dodao da se želi povećati i broj korisnika osobne asistencije sa 4 000 korisnika na 13 000.

Također, rekao je da se želi povećati cijena rada osobnih asistenata i podići konkurentnost tog radnog mjesta te najavio da se radna skupina danas sastaje s pravobraniteljicom osoba s invaliditetom, a kroz tekst zakona, koji će vrlo brzo ući u proceduru, razmotrit će i prijedloge i primjedbe iz javne rasprave.

"Želimo napraviti iskorak u pravima osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i onih koji će tu uslugu pružati", poručio je Piletić.

Ministar Piletić najavio izmjene Zakona o međunarodnom pravu zbog uhićenih Hrvata u Zambiji
Ministar Piletić najavio izmjene Zakona o međunarodnom pravu zbog uhićenih Hrvata u Zambiji

Kada je riječ o zakonu o radu, pregovori se nastavljaju, a na rad nedjeljom koji je bio "kamen spoticanja", Piletić je rekao da je kroz izmjene zakona o radu Vlada dala poruku da se taj rad mora valorizrati i svaki poslodavac mogao je platiti satnicu "kunu više".

"Raspravljali smo koji bi to postotak bio adekvatan - od nekoliko postotaka do 150 posto - koliko taj dodatak treba biti veći u odnosu na cijenu rada i mi smo startali s 50 posto", rekao je i podsjetio da su tu dva zakona koji trebaju regulirati rad nedjeljom: zakon o radu koji definira cijenu rada i zakon o trgovinama gdje treba regulirati koji broj radnih nedjelja će biti dopušten. Tu smo, kako je ocijenio, našli dobar balans.

Na pitanje što s prizivom savjeti, što je izazvalo dosta polemika, rekao je da to neće biti u tekstu zakona ta naglasio da u situaciji kad je postoji potražnja za radnicima i kada je u Hrvatskoj 120.000 stranih radnika, treba ojačati socijalni dijalog i omogućiti radnicima i poslodavcima da dogovore radne uvjete.

Poručio je da su mirovinski stupovi su stabilni i da tu ne vidi nikakvih problema, a smatra i da treba razbit stigmu da se u Hrvatskoj ne može posvojiti.

"Lani smo imali rekordna broj posvojenja - 190 i tri četvrtine posvojenja su zasnovana u roku do tri godine. Treba razbiti stigmu da se u Hrvatskoj ne može posvojiti i da su postupci dugotrajni", dodao je.

Komentirao je i najnovije sms afere rekavši da se svaka poruka koja se izvuče iz konteksta može problematizirati te da su svi akteri pojasnili su da tu nema ničeg inkriminirajućeg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera
NA SMRT JE IZBO UBOJICU

Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera

Bio je sav krvav, krv je s njega kapala po podu. Rekao mi je: 'Vidi što mi je uradio, izbo me na spavanju, idi, pomozi mu'. Onda sam se nagnula prema vratima i vidjela Anđelka, također, oblivenog krvlju, govore susjedi