Obavijesti

News

Komentari 47

'Pilot je trebao ciljati nasip ili neko tlo, ne u vodu. Iznad vode se leti ako nema drugog izbora'

'Pilot je trebao ciljati nasip ili neko tlo, ne u vodu. Iznad vode se leti ako nema drugog izbora'

Jučer se u akumulacijsko jezero hidroelektrane Čakovec u blizini Novog Sela na Dravi srušio motorni zmaj, a u nesreći je poginulo dvoje ljudi. Pričali smo s predsjednikom Zrakoplovnog kluba Bjelovar...

VIDEO

Vladimir Jasek, predsjednik Zrakoplovnog kluba Bjelovar, iza sebe ima 1500 sati leta zmajem, a za zmajarenje kaže kako nije opasno. 

- To je manje opasno od vožnje automobila, manje su šanse da poginete. Ako se sve radi po pravilima i propisima, sigurnije je u zraku nego na kopnu. Čak i ako vam se dogodi nezgoda, važno je da nema panike, panika ne dolazi u obzir - govori. 

Važna je koncentracija, iskustvo i redovni remont. Samo održavanje uz registraciju letjelice košta između tri i četiri tisuće kuna godišnje.

- Remont se radi koliko zahtjeva letjelica, po njenim specifikacijama. Ako je sve redovno održavano, onda se praktično nema što dogoditi, osim otkaza motora. Ako se i to dogodi, letjelica se onda prizemljuje kao jedrilica. Pilot je trebao ciljati na nasip ili neko drugo tlo, ne u vodu. Nije praksa da se leti iznad vode, osim ako baš nemate izbora. Teško je reći što se točno dogodilo, zašto je došlo do nesreće - objašnjava nam. 

I sam je u 1500 sati leta doživio izvanredne situacije. Sama letjelica pri polijetanju uz dva putnika i gorivo teži oko 450 kila. Može postići veliku visinu, ali se inače leti do 500 metara jer je to slobodna zona. 

'Ribiči su nam pomogli pronaći letjelicu. Da nije bilo njih, struje bi ju odvukle sto metara dalje'
'Ribiči su nam pomogli pronaći letjelicu. Da nije bilo njih, struje bi ju odvukle sto metara dalje'

- Za veće visine se mora tražiti dozvola preko kontrole leta, ali i tad to nisu realno velike visine. Na primjer ako idete preko brda koje je visoko tisuću metara, letjet ćete na 1300 metara, samo 300 metara iznad tla  - objašnjava Jasek.

Uz redovni remont, važna je i prisebnost i iskustvo, ali i iskusnim pilotima se događaju nesreće. Uoravo je Jasek bio instruktor leta poginulom pilotu.

- Strašno je to što se dogodilo. On je stvarno bio iskusan pilot, dobio je dozvolu od nas 2015. godine, bio je moj učenik. Išao je s nama na mitinge, dosta smo letjeli skupa. Drugu osobu, odnosno putnika, ne poznajem, ali znam da nije bio pilot. Kako je došlo do toga da udari u vodu i zašto nije stigao do nasipa, to će najbolje znati očevidci koji su zvali 112. Oni će biti ključni sad u istrazi - završava Jasek. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a