Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Pilot koji je Hitleru 'digao tlak' zasviravši mu jazz na zabavi...

Najuspješniji njemački lovački as Hans-Joachim Marseille bio je nedisciplinirani genijalac koji je zbog svog hrabrosti i velikih uspjeha u Africi dobio nadimak 'Zvijezda Afrike'

Foto: Wikimedia/Profimedia
17 komentara

Imao je samo 23 godine kad je poginuo, a povijest ga pamti kao vrhunskog i neustrašivog ratnog pilota koji nije volio ubijati i koji je gajio poštovanje prema neprijatelju te je iskazivao pijetet prema žrtvama.

Naime, kad bi Hans-Joachim Marseille našao olupinu svoje žrtve otišao bi do nje, pokupio pilotove podatke i stvari te napravio let iznad britanskog aerodroma i izbacio stvari sa porukom.

Hitler: Mislim da smo čuli dovoljno

Nadređeni ga nisu voljeli jer je bio poznat po velikoj nedisciplini i ne slušanju nadređenih te je zbog toga često mijenjao eskadrile. Nije htio biti vezan uz pravila i slijediti neke po njemu nepotrebne regulacije. No bio je toliko talentiran pilot da ga se nitko nije želio odreći.

Također, nije previše simpatizirao nacionalsocijalizam pa je izbjegavao sastanke stranke no jednom se prilikom osobno susreo s Hitlerom i to na zabavi. Kako je bio izvrstan pijanist dali su mu da odsvira slavnu Beethovenovu skladbu 'Za Elisu'. Nakon što je sve prisutne oduševio svojom izvedbom, odlučio je učiniti nešto što je na zabavi na kojoj je bio prisutan i sam Führer, izazvalo momentalno zgražanje. Odlučio je svirati američki Jazz. To je tada u Njemačkoj bila zabranjena glazba, nacisti su je smatrali crnačkom i degenerativnom. Hitler je ostao šokiran i zbunjen. Nakon nekoliko minuta krajnje iziritiran rekao: "Mislim da smo čuli dovoljno".

U deset minuta oborio osam aviona

Hans-Joachim Marseille rođen na današnji dan 1919. u Berlinu bio je  Drugom svjetskom ratu najbolji njemački pilot na zapadnim ratištima. Odnio je 158 zračnih pobjeda, a od toga 151 u Africi. Zbog svojih pothvata u Sjevernoj Africi dobio je nadimak Stern von Afrika (Zvijezda Afrike).

H. J. Marseille mit abgeschossener "Hurricane" | Autor: Oppitz Foto: Oppitz

Samo 1. rujna 1942. je, za samo jedan dan, uspio oboriti 17 neprijateljskih aviona od čega osam njih u razdoblju od samo 10 minuta. Tu brojku nitko do kraja rata nije dostigao. Njegov otac Siegfried bio je pilot u Prvom svjetskom ratu te kasnije generalmajor u Wehrmachtu. Poginuo je nakon svoga sina, 1943. na istočnom ratištu.

Njegova smrt nesretni slučaj?

Tijekom borbenog zadatka 30. rujna 1942. u Egiptu njegov kokpit se počeo punit dimom iako nije bio pogođen te je odlučio iskočiti..Međutim, pri skoku ga je zahvatio rep vlastitog aviona.

Dobio je takav udarac u prsa da je ili odmah umro ili je toliko onesposobljen da nije mogao otvoriti padobran. S velike visine je pao u sigurnu smrt. 

Kao počast velikom pilotu usred pustinje u Egiptu na mjestu pogibije podignut mu je spomenik. Godinama mu veterani Drugog svjetskog rata, kao i predstavnici vojske, odaju počast. Postoji sumnja da je Marseilleu podmetnut kvar na motoru zbog njegovih sve izraženijih i učestalijih protivljenja nacističkom režimu. No to će vjerojatno zauvijek ostati obavijeno velom tajne.

Foto: Imdb/Promo

Biografski film o ovom njemačkom asu 'Der Stern von Afrika' snimljen je 1957. godine.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message