Obavijesti

News

Komentari 16

Pisci koji su kultnim djelima impresionirali cijele generacije

Pisci koji su kultnim djelima impresionirali cijele generacije
1

Ako su nas Marquezove knjige, koje smo čitali u zreloj mladosti, vodile u beskrajna prostranstva mašte, uz Milčeca smo slovkali prve riječi o zgodama šestorice junaka

VIDEO

Sredinom mjeseca, u razmaku od samo tjedan dana, svijet knjiga ostao je bez troje pisaca koji su svojim djelima obilježili razna razdoblja naših života. Najprije je 10. travnja umrla engleska spisateljica Sue Townsend (68), a samo sedam dana poslije na lokalnoj razini žalovali smo za zagrebačkim piscem i novinarom Zvonimirom Milčecom (76). Isti dan saznali smo da nas je zauvijek napustio i kolumbijski pisac i nobelovac Gabriel Garcia Márquez (87).

Ako su nas Marquezove knjige, koje smo čitali u zreloj mladosti, najčešće vodile u beskrajna prostranstva mašte gdje ne postoji ni točno vrijeme, ni točno mjesto radnje, uz Zvonimira Milčeca slovkali smo prve riječi o zgodama šestorice junaka rođenih sredinom prošlog stoljeća na zagrebačkom Bukovcu. Negdje baš na putu iz djetinjstva prema odrastanju, u život nam je ušao i Adrian Albert Mole s tipičnim pubertetskim mukama koje je opisala Sue Townsend. Nažalost, čitajući ih, tada smo više znali o glavnim likovima knjiga negoli o to troje autora koji su i sami bili nesvakidašnje ličnosti i svatko na svoj način, junaci našeg doba.

Sue Townsend također je dio svog djetinjstva pretočila u svoje knjige. Punim imenom Susan Lillian Sue Townsend rođena je 1946. godine u Leicesteru u Engleskoj. Tajnica njezine škole bila je izvjesna gospođa Claricotes koju je ovjekovječila i u avanturama Adriana Molea. No do objave prve knjige čekala je mnogo godina. Napustila je školu s 15 i počela raditi nekoliko poslova, a s 22. je već bila udana i ubrzo postala majka troje djece. Sve to vrijeme u najvećoj tajnosti pisala je “Tajni dnevnik Adriana Molea” i skrivala ga i od same sebe uvjerena da rukopis ništa ne valja. Tek u 35. godini života, nakon druge udaje i četvrtog majčinstva odvažila se odnijeti rukopis izdavačima i uskoro postala najprodavanija autorica ‘80-ih. Od tada je napisala ukupno devet nastavaka, a posljednje tri knjige pisala je potpuno slijepa jer je od 2001. godine bolovala od dijabetesa.

“Ne preporučujem da ‘Zvižduk s Bukovca’ pročitate, naređujem vam! Da što prije odrastete, i ostanete trajno mladi. Roman je za krepati, a ispričan je za 5”, kratko je i jasno napisao recenziju Milčecove knjige njegov kolega Ivan Kušan. I doista, iako je cijeli radni vijek proveo kao filmski scenarist i novinar, kolumnist i urednik u vodećim hrvatskim dnevnim novinama Zvonimir Milčec ostao je zapamćen kao omiljeni dječji pisac. 

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u