Obavijesti

News

Komentari 5

'Pitala sam DORH za objavu izvješća iz splitskog Doma'

'Pitala sam DORH za objavu izvješća iz splitskog Doma'
1

Ministrica demografije Vesna Bedeković poručila nam je kako izvješće nadzora iz splitskog Doma za starije ne može objaviti dok traju izvidi DORH-a pa je pisala glavnoj Državnoj odvjetnici da vidi smije li ipak

VIDEO

Već sam puno puta to komunicirala. Sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, ne možemo objaviti izvješće i dati ga na uvid dok traju izvidi Državnog odvjetništva, poručila nam je u četvrtak ministrica demografije, Vesna Bedeković, na pitanje zašto ne objavi javno izvješće inspekcijskog nalaza u splitskom Domu za starije i nemoćne, prema kojem nitko nije kriv za širenje korona virusa među štićenicima i prema kojem su svi sve radili prema pravilima i preporukama.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Povećavaju se naknade za roditelje njegovatelje i njegovatelje na 4000 kuna Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Četvrtak, 28. svibnja 2020.

Na opasku da, prema pisanju nekih medija, DORH nema ništa protiv da se izvješća objave dok traju njihovi izvidi, Bedeković je poručila da se zato obratila i novoj glavnoj Državnoj odvjetnici, Zlati Hrvoj Šipek. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S obzirom da su se pojavila različita mišljenja, ja sam uputila jedan dopis glavnoj Državnoj odvjetnici od koje sam zatražila njeno mišljenje. Kad dobijem odgovor, onda ću vas obavijestiti - rekla je. 

Jedan novooboljeli, u Splitsko-dalmatinskoj umro muškarac
Jedan novooboljeli, u Splitsko-dalmatinskoj umro muškarac

Vlada je danas donijela Uredbu, obzirom da je tehnička Vlada i da je Sabor raspušten, o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi, kojom su povećali naknadu za roditelje njegovatelje i njegovatelje s 2500 na 4000 kuna. Novinari su upitali ministricu zašto prije, dok je Sabor još zasjedao, nisu donijeli taj Zakon i zakonski riješili to pitanje te odakle uopće novac za to povećanje. 

- Zakon je trebao biti donesen u ožujku, ali svi znamo da se desila kriza epidemije korona virusa. Zakon nije donesen, fiskalni učinak bio je oko pola milijardi kuna. Bilo je predviđeno povećanje visine naknade, a s obzirom na tu okolnost, na tu krizu, osnovni fokus bio je na zadržavanju svih naknada u sustavu socijalne skrbi. I ni jedna naknada nije obustavljena, a jednako tako se vodilo računa o tome da se naknada roditeljima njegovateljima i njegovateljima nije podizala od 2008. godine - istaknula je dodavši kako je njena osobna inicijativa da se ta naknada konačno poveća. 

Tešanj novo žarište u BiH: 19 slučajeva, krenulo iz tvornice
Tešanj novo žarište u BiH: 19 slučajeva, krenulo iz tvornice

- Išla sam prije 15-ak dana inicijativom prema Vladi i premijeru da se, kako je god moguće, nađu financijska sredstva i da se ta naknada podigne. U međuvremenu sam s ministrom Marićem pronašla rješenje. Novac, 60-ak milijuna kuna za otprilike do kraja godine, pronaći će se unutarnjom preraspodjelom unutar limita Državnog proračuna - rekla je.

Na pitanje tko gubi - jer ako netko dobiva, uvijek s druge strane netko i gubi, odnosno uzimaju mu se sredstva - ministrica je poručila kako je to posao ministra financija Zdravka Marića

HZJZ izdao preporuke za Državno izborno povjerenstvo
HZJZ izdao preporuke za Državno izborno povjerenstvo

- Ministarstvo socijalne politike, prilikom izrade rebalansa, nije se uopće odricalo svojih sredstava da bi što više zadržalo za potrebe svojih korisnika i promišljali smo kako unutarnjim preraspodjelama namaknuti novac, ne samo za njegovatelje, nego i za invalidnine, doplatak za tuđu pomoć i njegu, zajamčenu minimalnu naknadu i sve one druge naknade - poručila je Bedeković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a