'Plaće u školama izjednačiti s plaćama u vrtićima u Zagrebu' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 22

'Plaće u školama izjednačiti s plaćama u vrtićima u Zagrebu'

'Plaće u školama izjednačiti s plaćama u vrtićima u Zagrebu'
1

Svoj prijedlog Klub je argumentirao usporednim prikazom bruto plaća u vrtićima koje financira Grad i školama koje financira država, iz kojeg je vidljivo da bruto plaće u školama ozbiljno zaostaju za onima u vrtićima

VIDEO

Na inicijativu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak za većim plaćama prosvjetnim djelatnicima, Bandićev saborski Klub zastupnika u četvrtak je uzvratio prijedlogom da se plaće djelatnika u osnovnim i srednjim školama izjednače s plaćama u predškolskim ustanovama Grada Zagreba.

Svoj prijedlog Klub je argumentirao usporednim prikazom bruto plaća u vrtićima koje financira Grad i školama koje financira država, iz kojeg je vidljivo da bruto plaće u školama ozbiljno zaostaju za onima u vrtićima.

Tako, primjerice, pedagog s 10 godina radnog staža koji radi u vrtiću mjesečno prima 12.087 kuna bruto, a onaj u osnovim i srednjim školama 10.294 kuna, odnosno 1793 kune manje.

Ista je razlika u bruto plaći, od gotovo 1800 kuna, između odgojiteljice s visokom stručnom spremom (12.087) i nastavnice s visokom stručnom spremom (10.294 kune).

Plaća odgojiteljice s višom stručnom spremom iznosi 10.868 kuna, a učitelja s istom stručnom spremom 9594 kune, što znači da je razlika u njihovoj bruto plaći 1274 kune.

Još je veća razlika u bruto plaći između spremačice koja radi u gradskom vrtiću (6704 kune) i one koja sprema u osnovnoj, odnosno srednjoj školi (4669 kuna), razlika je 2035 kuna.

Čak 2402 kune je razlika u bruto plaći domara u vrtiću (8430) i domara u školi (6028 kuna), tvrdi Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti.

Klub također tvrdi da Zagreb prednjači i u ulaganju u odgojno-obrazovne objekte - u protekle je tri godine u izgradnju škola i vrtića, energetsku obnovu i investicijsko održavanje uložio više od 500 milijuna kuna, a trenutno su u fazi radovi u vrijednosti 440 milijuna kuna.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u istom je razdoblju uložilo 50 milijuna kuna u izgradnju Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici, na koji se čekalo 15 godina. Gradnja je počela 2018. godine, a neće biti gotov ni ove godine, tvrdi Klub.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Dječak poginuo, Čeh uhićen!  Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo
NOVI DETALJI TRAGEDIJE

Dječak poginuo, Čeh uhićen! Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo

Smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom je ušao u zabranjeni  prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom
Vani 40, a u moru...isto vruće! Evo kolike su temperature mora i što nam stručnjaci savjetuju
VRHUNAC TOPLINSKOG VALA

Vani 40, a u moru...isto vruće! Evo kolike su temperature mora i što nam stručnjaci savjetuju

Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije, upozorava Državni hidrometeorološki zavod