Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
56 komentara

Plamteće kugle na brdu kao znak da Grad heroj živi vječno

Kugle su slagali u slova i vukovarski toranj. Svako slovo veliko je pedeset metara, toranj osamdeset metara, a cijeli vatreni natpis dvjesto pedeset metara

Foto: Vedrana Šuvar Bekavac/24sata
56 komentara

Cijela Hrvatska ovih je dana,a poglaviti u noći sjećanja na veliku vukovarsku tragediju željela na simboličan način poručiti Gradu heroju da Vukovar živi vječno. U svakom gradu, selu gorjele su svijeće u spomen na žrtve Vukovara. Ipak na poseban i jedinstven način u cijeloj Hrvatskoj poruka je petu godinu zaredom stigla iz Imotske krajine iz Ciste Velike.

Stotine užarenih kugli obasjalo je prohladnu ciščansku noć dok su promrzle ruke mladih momaka iz Ciste Velike kojima se pridružilo staro i mlado u tišini gledalo put "Mandarića strane" odakle su u tamnoj noći plamtjele užarene kugle u spomen na vukovarsku tragediju.

- Tamo se branila Hrvatska, tamo u gradu heroju udareni su temelji naše neovisnosti, tamo se prkosilo neprijatelju. Zato u spomen na sve one koji su živote položili na oltar domovine, na sve stradale u vukovarskoj bolnici, Ovčari, na mnoštvo grobnica iz kojih se i dan danas iskapaju kosti nedužnih ubijenih, na sve one za kojima se još traga željeli smo uputiti jasnu poruku,  Cista Velika je uz Vukovar - rekao nam je predsjednik Kulturno športsko umjetničke udruge Cista Velika, Ivica Vučemil. Sve je kako nam je rekao krenulo prije pet godina kada je dvadesetak momaka iz zaseoka Mandarići odlučilo najprije, propilati i očistiti šumu na Mandarića strani  kako bi svoj naum mogli i realizirati. Za sve je bilo potrebno dvadesetak dana, a onda su se momci prihvatili posla te su od luga i goriva u posudama mijesili smjesu i pravili kugle promjera oko dvanaest centimetara. Kugle su potom slagali u slova i vukovarski toranj. Svako slovo veliko je pedeset metara, toranj osamdeset metara, a cijeli vatreni natpis dvjesto pedeset metara.

 - Kada su prvu godinu momci iz zaseoka Mandarići zapalili vatrene kugle bilo je veličanstveno, već drugu godinu poduprli smo njihov projekt i mi kao udruga KUŠU Cista Velika te im se pridružili. I tako svaku narednu godinu zajedno u noći vukovrske tragedije vatrene kugle obasjavaju nebo nad Mandarića stranom i cijelom Cistom Velikom - priča nam Ivica. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message