Obavijesti

News

Komentari 14

Platite im najniže doprinose, a dnevnicu riješite u četiri oka

Platite im najniže doprinose, a dnevnicu riješite u četiri oka
3

Poticanje zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi: Poslodavac bi uplaćivao dnevne doprinose na najnižu osnovicu, a dnevnicu ugovarao izravno s radnikom

VIDEO

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava izradilo je Smjernice za izradu Zakona o poticanju zapošljavanja u Hrvatskoj.

Naime, na Zavodu za zapošljavanje od ukupno 338.651 nezaposlenog, njih čak 60.248 nemaju ni dana radnog staža, a dodatnih 39.459 nezaposlenih ne rade više od dvije godine. 

Poslodavce se stimulira oslobađanjem plaćanja doprinosa  na dvije godine

Upravo zato, ministarstvo želi poslodavce potaknuti da nezaposlene, koji do sada nikada nisu radili ili one koji nemaju posao dulje do dvije godine, zaposle preko ugovora o radu,  a ministarstvo će ih u naredne dvije godine osloboditi plaćanja ukupnih doprinosa na plaću.  

Uz to, plan je i poticanje stručnog osposobljavanja onih koji su nemaju dana radnog staža i onima koji su bez posla dulje od pet godina.

Također, problem je i sezonski rad u poljoprivredi, gdje većina od 100.000 radnika radi bez uplate poreza i doprinosa. Kako taj rad ovis o vremenskim prilikama poslodavcima zapošljavanje na ugovor o radu nije stimulativno, a Državni inspektorat ne može kvalitetno kontrolirati takvu vrstu rada.

Sezonski rad: Najniži doprinosi, a dnevnica - po dogovoru 

Kako bi riješili taj problem ministarstvo predlaže da se sezonski rad u poljoprivredi omogući radnicima u nepunom radnom vremenu, umirovljenicima, nezaposlenim i neaktivnim osobama te stalnim sezonskim radnicima. Takav, sezonski rad može trajati do 90 dana u godini.

Takvi ugovori o sezonskom zapošljavanju zaključivali bi se evidencijom dnevnog vouchera u knižicu radnika,  a kupnjom takvog vouchera poslodavac bi uplaćivao dnevne doprinose na najnižu osnovicu, a dnevnicu ugovarao izravno s radnikom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...