Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plemenit čin: Život Nijemcu spasio je matičnim stanicama

Ovaj otac petero djece iz Sesveta matične je stanice u Registar dao 24. veljače. Sljedećeg dana primio ih je muškarac koji je primao kemoterapiju zbog leukemije

Žarko Bašić/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
25 komentara

Jedva čekam da prođu te dvije godine kako bih mogao upoznati tog čovjeka iz okolice Frankfurta kojem su moje matične stanice spasile život, govori nam Petar Bijelić (42).

Ovaj otac petero djece iz Kraljevačkih Novaka kraj Sesveta matične je stanice u Registar dao 24. veljače. Već sljedećeg dana primio ih je muškarac srednjih godina koji je primao kemoterapiju zbog leukemije.

Petar se u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica upisao prije pet godina. No lani u studenom nazvala ga je pročelnica Registra dr. Mirta Mikulić i obavijestila da njegove matične stanice odgovaraju bolesnicima iz Njemačke i Nizozemske.

- Rekla je da bih trebao doći na Rebro kako bismo utvrdili s kime se točno podudaraju te me pitala bih li bio voljan to napraviti. Bez razmišljanja sam pristao. Redoviti sam darivatelj krvi, čak i na separatoru, pa kako ne bih čovjeku spasio život - govori Petar. Dva dana poslije otišao je na Rebro gdje su mu uzeli dosta bočica krvi i nakon nekoliko dana mu javili da se podudaraju s muškarcem iz Njemačke. Iako ih je trebao donirati vrlo brzo, saznao je da je muškarac koji ih treba primiti pod jakom kemoterapijom i da se doniranje mora odgoditi.

Uz detaljan ultrazvuk slezene, ponovno je morao napraviti i detaljne krvne pretrage. Utvrdivši da je potpuno zdrav, dogovorili su mu termin za 24. veljaču. Za Petrov pothvat znala je samo njegova obitelj: supruga Marijana (38), kćeri Matea (15) i Petra (14), Vedran (8) te Jakov (5) i Josip (3). Kolegama u ZET-u, gdje radi kao vozač autobusa, Petar nije rekao ni riječ.

- Nikoga u tvrtki time nisam želio opterećivati. Ustajao sam u 2.30 sati, poljubio svako dijete u krevetu, odradio svoj posao i jurio na Rebro raditi pretrage. I tog 24. veljače priključili su me u devet sati ujutro na aparat za leukaferezu. Pet sati nisam se smio ni pomaknuti jer se postupak ne smije prekidati - govori Petar.

Čitavo vrijeme bio je pod nadzorom tri medicinske sestre, a vrijeme je kratio gledanjem DVD-a. Postupak izdvajanja matičnih stanica trajao je do 14 sati, a sat i pol poslije Petar je saznao da je prikupljen njihov dovoljan broj.

- Doktorica mi je rekla da će u 17 sati stanice krenuti za Njemačku i da će ih u osam ujutro sljedećeg dana bolesnik već primati. Iako se ne smije znati tko ih je dobio, nakon nekoliko sam tjedana zamolio liječnicu da mi kaže je li sve dobro prošlo. I jako me usrećila vijest da je čovjek spašen - kaže Petar. Kad ne radi, svaki slobodan trenutak provodi sa svojom obitelji.

I doktorica Mirta Mikulić zahvalila mu je na susretljivosti i suradnji.

- Ako se i primatelj matičnih stanica složi, za dvije godine mogu se i upoznati - kaže nam dr. Mirta Mikulić.

Dosad je u Registru upisano 44.259 tipiziranih davatelja, a transplantat matičnih stanica do sada je iz Registra bio doniran 47 puta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message