Obavijesti

News

Komentari 40

Plenki je u pravu, HDZ doista "nudi najviše". Najviše afera, skandala, uhljeba, korupcije...

Plenki je u pravu, HDZ doista "nudi najviše". Najviše afera, skandala, uhljeba, korupcije...
1

"HDZ treba i dalje predvoditi Hrvatsku jer ne vidim nikakvo alternativno rješenje koje bi nudilo građanima više od onoga što radimo mi", pohvalio se ovoga vikenda premijer Plenković. HDZ daje najviše. I uzima najviše.

VIDEO

"Svjesni smo da će svaki dan biti neki mali prosvjed, neka kriza i neka tema od strane oporbe", izjavio je premijer Andrej Plenković ovoga vikenda na obljetnici HDZ-a Istre.

HDZ je, pak, u oporbi nudio samo velike prosvjede i velike krize.

Recimo, prosvjede branitelja protiv Haaga i haških optužnica, pa prosvjed protiv ćirilice u Vukovaru, pa 555 dana prosvjeda šatoraša, pa referendum o braku... Uz javnu političku podršku pučističkom jurišu šatoraša na Banske dvore.

Plenković je potom izjavio i ovo: "HDZ treba i dalje predvoditi Hrvatsku jer ne vidim nikakvo alternativno rješenje koje bi nudilo građanima više od onoga što radimo mi".

I to je istina.

Najviše, ali i premalo

HDZ na vlasti doista nudi najviše. Najviše afera, najviše skandala, najviše uhićenih ministara, najviše problematičnih župana, najviše cijene i najvišu inflaciju u EU, najvišu stopu korupcije, ali i najvišu stopu smrtnosti od korone, najviše neobnovljenih kuća nakon potresa, najviše proračunskih izdvajanja, najviše uhljeba, najviše iseljenih građana...

Međutim, onda kad treba dati najviše, HDZ na vlasti daje najmanje. Primjerice, 77 ruku u Hrvatskom saboru odlučilo je da se iz državnog proračuna ne može izdvojiti pišljiva četiri milijuna kuna za pomoć roditeljima njegovateljima nakon smrti njihove djece.

To im je ipak bilo previše.

Jer, kad HDZ daje, onda mora davati svojima ili mora preuzeti ekskluzivne zasluge za to što daje. 

No činjenica je da HDZ, baš kako je to sugerirao premijer Plenković, i na vlasti i u oporbi radi najviše - ali i najgore.

Najviše daje nakon što najviše uzme

Na vlasti najviše daje, osim kad najviše uzima. No i onda kad dijeli iz državnog proračuna, u pravilu to čini s namjerom kupovanja socijalnog mira i glasova interesnih skupina, bušeći time u državnim financijama rupe koje iduća vlast mora krpati, da bih potom HDZ zbog toga optuživao da zakida i osiromašuje građane.

A čak i kad se hvali da najviše nudi građanima, recimo umirovljenicima, u konačnici im daje manje od onoga što im treba, manje od stope inflacije, manje od rasta životnog standarda, dok im istodobno uzima višestruko više nego što im želi dati.

I naravno, onda kad najviše daje, HDZ posljednjih godina daje novac Europske unije koji se slijeva u državu, a vlast njime osigurava političku stabilnost. Otprilike kao što je to činio Viktor Orban u Mađarskoj ili konzervativna vlast u Poljskoj.

Oporba ne može dati

Plenković, nadalje, ima pravo kad kaže da u ovom trenutku ne vidi alternativno rješenje koje bi nudilo građanima više od onoga što radi HDZ. Naprosto zato što je HDZ trenutno na vlasti. HDZ jedini može građanima nešto dati, jer je u poziciji da im daje. Oporba je daleko od državne kase.

A čak i onda kad oporba ponudi alternativna rješenja, HDZ i partneri brutalno ih odbijaju u Hrvatskom saboru.

HDZ daje najviše jer je uopće u poziciji da može nešto dati, šaljući poruku da građani mogu nešto dobiti jedino ako je HDZ na vlasti. I to mogu dobiti samo ako im se HDZ smiluje. I ako im HDZ na vlasti uzme dovoljno novca od poreza i doprinosa.

Najviše poslova prijateljima

Ali ipak, HDZ ne želi najviše davati liječnicima. Niti nastavnicima. Niti znanosti i obrazovanju. Ni pacijentima koji se ne mogu oslanjati na javno zdravstvo. Ni roditeljima bolesne djece. Popisu naprosto nema kraja.

No zato istodobno daje najviše poslova svojoj rodbini i prijateljima, članovima i simpatizerima.

Andrej Plenković prigovara oporbi što izaziva "male prosvjede i krize", jer je HDZ izazivao najveće prosvjede i krize. Hvali se da HDZ najviše daje, zato što je upoziciji nešto dati i nakon što i najviše uzme.

I to je poruka građanima uoči predstojećih izbora: birajte HDZ jer će vam on najviše dati, a ako slučajno izaberete drugu vlast, HDZ će u oporbi ponovno izazivati najveće krize.

Zvuči kao ponuda koju je nemoguće odbiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina