Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
199 komentara

Plenkiju je štrajk pretjeran, a možda ima i izborne konotacije

Želim da nastavimo dijalog i pronađemo rješenje. Ovo je razumna i racionalna Vlada, koja radi za učitelje i za profesore i za radnike i za umirovljenike, rekao je premijer

Sastanak Andreja Plenkovića s predsjednikom Vlade Irske Leom Varadkarom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
199 komentara

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako štrajk zaposlenih u obrazovanju, koji traje već 29. dan, "možda ima i nekakve predizborne konotacije".

- Apeliramo na profesore, učitelje, na roditelje i na učenike, pa na kraju i na čelnike sindikata na dijalog, na razum, na razgovor, da se pronađe rješenje, jer ovakva situacija, moram to otvoreno reći, sigurno ima i nekakve konotacije predizborne. Dakle, to uopće nije sporno, mislim da smo tu vježbu vidjeli i prošle godine kada je bila riječ o jednoj drugoj temi - rekao je Plenković nakon bilateralnog sastanka s irskim premijerom Leo Varadkarom.

Poručio je kako nije dobro da se njegovu Vladu kvalificira kao da ne želi dijalog.

- Zato želim da nastavimo dijalog i pronađemo rješenje. Ovo je razumna i racionalna Vlada, koja radi za učitelje i za profesore i za radnike i za umirovljenike - naglasio je Plenković.

- Ono što apeliram sada, s ovim štrajkom, koji po meni ima možda ovu emotivnu dimenziju 'naši koeficijenti nisu dobri', dovodimo se u situaciju da će djeca teško nadoknaditi dane koje nisu odradili u školi, da će možda biti u pitanju dio blagdana, odgoda mature, možda odgođeni i prijemni ispiti na fakultetima - kaže premijer.

Smatra kako to nije dobro, pogotovo ne u Vladi koja diže plaće, pa je u takvoj situaciji štrajk "pretjeran".

Plenković je prethodno već apelirao na sindikate obrazovanja da nastave dijalog i prekinu štrajkati, jer će zaposleni u osnovnom i srednjem školstvu u mandatu njegove Vlade garantirano imati 20 posto veću plaću.

Divjak: Ponudila sam rješenja premijeru

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je nakon sastanka u Banskim dvorima da je ponudila rješenja premijeru, ali nije htjela govoriti o detaljima. 

- Važno je da ne razmišljamo samo o materijalnom položaju nego općenito o statusu naših učitelja i nastavnika. Razgovarali smo o mogućim rješenjima i on je sada sa svime upoznat i na njemu je odluka u kojem će trenutku dalje reagirati - rekla je.

Na pitanje o odnosima s Plenkovićem rekla je kako misli da se moraju izmaknuti u razgovoru o odnosima među političarima, jer je sigurna da to nikog ne zanima.

- Ono što ljude zanima je rješenje, ono što roditelje zanima jest hoće li djeca na vrijeme završiti školsku godinu, ono što zanima učitelje je kako i na koji način se njihov status može unaprijediti - rekla je za N1.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message