Obavijesti

News

Komentari 257

Plenković: Prihvaćam ostavku Krstičevića, ali nije odgovoran

Plenković: Prihvaćam ostavku Krstičevića, ali nije odgovoran
1

Damir Krstičević više nije ministar obrane i potpredsjednik Vlade, premijer Plenković ostavku je prihvatio i neće imenovati njegova nasljednika do izbora. Kaže da ne vidi njegovu odgovornost za pad aviona

VIDEO

Ja osobno ne vidim ni jedan razlog gdje bih mogao na bilo koji način povezati njegovu političku odgovornost sa činjenicom da se srušio ovaj avion. No istodobno sam razumio iz razgovora da ga je ova situacija osobno izrazito pogodila. On je i sam bio vojnik, zapovjednik, general, moj najbliži suradnik u HDZ-u, u Vladi i znad svega moj prijatelj. Budući da ga cijenim i kao čovjeka i kao prijatelja, odlučio sam prihvatiti ostavku. Ne zato što smatram da je za nešto odgovoran, kategorički tvrdim da sigurno nije odgovoran i žao mi je da je osobno pogođen toliko da je apelirao da napravi jednu pauzu od dužnosti, poručio je u petak premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ministrom obrane i potpredsjednikom Vlade Damirom Krstičevićem. 

Ministar je, podsjetimo, dan ranije na konferenciji za medije naprasno podnio ostavku nakon pada vojnog aviona u kojemu su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra. 

UŽIVO: PRIHVAĆENA OSTAVKA MINISTRA KRSTIČEVIĆA

UŽIVO: PRIHVAĆENA OSTAVKA MINISTRA KRSTIČEVIĆA Nešto prije 9 sati u Banske dvore došao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a koju minutu kasnije i premijer Andrej Plenković koji razgovaraju o ostavci koju je Krstičević podnio ostavku nakon što su jučer u zrakoplovnoj nesreći poginula dva pilota HRZ-a. Više: https://bit.ly/2SOXuyZ

Objavljuje HRT Vijesti u Petak, 8. svibnja 2020.

Krstičević je već 15. ministar koji napušta Vladu, a do parlamentarnih izbora ostao je tek koji mjesec.

A upravo zato što je mandat Vlade pri kraju, istaknuo je Plenković, novog ministra neće predlagati. Krstičevića će zamijeniti jedan od državnih tajnika.

Na pitanje je li ga neugodno iznenadilo što je ostavku dao bez da je prije njega obavijestio o tome, Plenković je poručio da ga razumije.

- Ja ga dovoljno dobro poznam i mogu razumijeti da je bio vrlo emotivan, bio je na mjestu nesreće, sve to skupa je primio vrlo teško. On uzima jednu pauzu, osjetio sam da mu je to ljudski u ovom trenutku potrebno. Proteklih godinu dana dogodilo se, nažalost, više nesreća u kojima smo izgubili živote i Damir to podnosi vrlo osobno i ja ga s te strane razumijem. Ukoliko on meni kao prijatelju kaže "molim te, ja to više ne mogu obavljati", ja to poštujem - rekao je.

Bez obzira na ovo sad, na Krstičevića računa i dalje. 

- To ne znači da je on zastao sa svojim političkim angažmanom ni budućim političkim angažmanom. Apsolutno računam na njega dalje, on je član Predsjedništva HDZ-a i zamjenik predsjednika središnjeg odbora - rekao je Plenković.

Postoji li onda mogućnost da Krstičević ponovno bude član Vlade ukoliko HDZ ponovno pobijedi, Plenković je naglasio da će prvo pobijediti na izborima pa onda sastavljati Vladu.

- On je moj prijatelj i on je uvijek u mom timu - rekao je i u ime cijele Vlade još jednom izrazio najdublju sućut obiteljima poginulih mladića.

Osvrnuo se na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ga je prozvao za druženje s prosvjednicima ispred Ministarstva branitelja koji su napadali njegova oca.

- Kratko sam pročitao što je predsjednik Republike sve izgovorio. Moj je dojam identičan je kao zadnjih pet, šest godina. Sad u nekoj drugoj funkciji nastavlja iznositi laži i neistine. Prvo, njegova oca sreo sam jedanput, i to bez njega, slučajno u centru grada. Nikad nisam spominjao njegova oca niti sam imao razloga to činiti. Kao što vidite, on je imao potrebu spominjati moju majku usred kampanje u kojoj je poražen. To stalno moramo imati na umu. Toliko je laži iznio proteklih godina da to postaje njegova konstanta, njegova politika. Kad sam govorio o tvrdoj kohabitaciji, mislio sam na ovo - rekao je Plenković. 

Osvrnuo se na Jasenovac i Okučabe i temu koju Milanović sad otvara te podsjetio kako je sjedio u Vladi Ivice Račana, koja je legalizirala registraciju udruge HOS u Zagrebu, a nakon toga postao i premijer, a nije po tom pitanju ništa učinio.

Pokretanje videa...

02:11

- Jeste li vidjeli da je on dizao tu temu od 2011. i 2015., kad je bio premijer? Ja nisam. Pravi se nevješt što mu ta zastava HOS-a ide ispred očiju dok je mimohod ovdje na 20. obljetnicu Oluje u Zagrebu. Bilo je sunce, a nije imao dobre naočale? Imamo predstavnike Srba, Židova, Roma, antifašističkih udruga, a on kaže da ploču hrvatskih branitelja, HOS-a, treba negdje baciti. A oni su izgubili živote boreći se za Hrvatsku u Domovinskom ratu - rekao je. 

Što se tiče situacije u Okučanima, kada je Milanović napustio obljetnicu, istaknuo je kako nije znao da će se neki pojaviti s majicama sa znakovljem HOS-a.

- To je očito bila provokacija zbog izjave u Jasenovcu. Da sam znao, ja bih to spriječio - rekao je. 

IZBORI

- Kad će biti izbori? Kad epidemiološke prilike to dopuste. Stožer je osnovala Vlada i sve što Stožer radi je povezano s tijesnim, stalnim konzultacijama s Vladom. Raspušta li se Sabor idući tjedan? Izvijestit ću vas o tome kad budemo donijeli takvu odluku - rekao je Plenković. 

BORBA PROTIV KORONA VIRUSA

Što se tiče situacije na Braču i općenito u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ne smatra da stožer Splitsko-dalmatinske županije treba raspustiti.

- Mislim da se svi na razini države, gradova, županija bore maksimalno i postignuća koja je Hrvatska postigla u borbi protiv Covida-19 su takva da bi se mnoge zemlje rado ugledale na nas. Činjenica da imamo 86 preminulih me žalosti. Prvo poluvrijeme protiv te bolesti smo uvjerljivo dobili, ali to je zarazna bolest i nema nijedne zemlje koja to može 100 posto spriječiti. Naši su rezultati u ovom trenutku jako dobri, vidjeli ste da je prosječna dob umrlih 79 godina, to je na tragu onoga što se događa u drugim zemljama - rekao je. 

ORBANOVA KARTA VELIKE MAĐARSKE

- U srijedu kad je to objavio ja sam bio suorganizator zagrebačkog sastanka na vrhu Europske unije. Odaslali smo ključne poruke našim susjedima. Nisam imao vremena kao što imaju drugi, očito u dokolici, gledati što na Facebooku netko objavljuje. Hrvatska ima daleko najsnažniji međunarodni položaj danas, taj položaj snažim, nastojim riješiti otvorena pitanja sa susjedima, smanjivati tenzije i ići naprijed. To je moja politička filozofija. Hoće li netko objavljivati neke karte koje su možda bile nekad, meni to ne djeluje najbitnija stvar koju sam trebao napraviti u srijedu popodne - poručio je. 

Na opasku da to nije objavio bilo tko, nego mađarski premijer, Plenković je istaknuo kako se to događa često. 

- Da li vi očekujete od mene da ja skačem na svaku objavu? Što da ja sad napravim kad netko nešto objavljuje na Facebooku? Ja moram rješavati jako kompleksne odnose s Mađarskom godinama, ministar vanjskih poslova dao je izjavu, postoje diplomatski kanali kojima reagiramo - rekao je.

Na pitanje ima li Vlada jednake kriterije u rekacijama prema svim susjedima, Plenković je poručio kako nisu prema nikom blagi.

- Ako se sjetite malo ozbiljnijih provokacija od ove, sjetite se rekacije Vlade na onaj pokušaj kad su nam htjeli iscenirati 100 godišnjicu D'Annuzijevog dolaska u Rijeku, one provokacije kada su nam trebali srpski vojnici ući pa se se oblačiti u Jasenovcu bez najave. Reagiramo uvijek primjereno i čvrsto - rekao je. 

Na pitanje smatra li to provokacijom, Plenković je poručio kako misli da nije u redu. 

- To su te teme koje će se iz nekakvog konteksta ponavljati. Ja ne mislim skakati na svaku objavu na Facebooku. Ja bih se više zabrinuo za onog koga hvale Vulin i neki drugi kolege - rekao je. 

ODLAZAK TOLUŠIĆA

Komentirao je i najavu bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića iz politike. 

- Javio mi se prije toga. Prihvaćam njegovu odluku. To je njegov odabir - zaključio je Plenković.

Krstičević je malo nakon Plenkovićeve izjave izašao automobilom iz dvorišta Banskih dvora i otišao. Nije davao nikakve izjave.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori