Obavijesti

News

Komentari 6

Plenković: 'Hrvatska je sigurna zemlja, to je naša prednost!'

Plenković: 'Hrvatska je sigurna zemlja, to je naša prednost!'
7

U vremenu kada se Hrvatska, Europa ali i svijet suočava sa sigurnosnim izazovima, mogu reći da je Hrvatska sigurna zemlja. Kriminalitet se lani smanjio za 5,2 posto, a kriminalna djela za 3,6 posto, rekao je Plenković

VIDEO

U vremenu kada se Hrvatska, Europa ali i svijet suočava sa sigurnosnim izazovima, mogu reći da je Hrvatska sigurna zemlja. To je jedna od naših ključnih prednosti nad ostalim zemljama. Vaš rad se prepoznaje i cijeni, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković policajcima na svečanoj akademiji u dvorani Vatroslava Lisinskog.

Plenković: Rejting nam je bolji, izgledi su porasli na pozitivne
Plenković: Rejting nam je bolji, izgledi su porasli na pozitivne

Kao policijske uspjehe premijer je istaknuo i snižavanje ukupne stope kriminala za 5,2 posto, a kriminalna djela za 3,6 posto, sudjelovanje u protupožarnim aktivnostima, visok stupanj sigurnosti prilikom dočeka hrvatskih nogometaša nakon osvojenog drugog mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu te osnivanje službe za kibernetički kriminal.

Ustvrdio je da je ulazak u šengenski prostor prvi prioritet našeg članstva u EU te da svi u Europskom vijeću prepoznaju doprinos hrvatske policije u pitanju nezakonitih migracija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je posljednjih godinu dana u MUP-u prošlo u svjetlu opremanja hrvatske policije, prvenstveno u funkciji njezine zaštite, mijenjanja organizacije i načina poslovanja, ustrojavanja, uvođenja dosad nekorištenih modaliteta suradnje i jačanja naše međunarodne pozicije.

- Internim uštedama i preraspodjelama povećali smo plaće najniže plaćenih policijskih službenika srednje stručne spreme, a onima više i visoke vratili oduzeta materijalna prava. Također bez dodatnih sredstava, reorganizirali smo sustav kako bismo suvereno mogli odgovoriti na sigurnosne izazove današnjice i biti na razini ostalih europskih i svjetskih policijskih organizacija, kazao je Božinović.

Dodao je da MUP danas ima jasna stajališta u svim područjima u njihovoj nadležnosti – bilo da je riječ o migracijama, sigurnosnoj uniji, novim informacijskim sustavima i njihovoj interoperabilnosti, Unijinom mehanizmu civilne zaštite, financijskim instrumentima u sljedećem proračunu Europske unije ili novim zakonodavnim prijedlozima.

- Sa zemljama regije prvenstveno snažimo suradnju po gorućem pitanju današnjice – migracijama, što je zajednički interes Europske unije, Hrvatske i zemalja našeg neposrednog susjedstva", kazao je Božinović. Dodao je da je što se tiče migracija, cilj da one budu kontrolirane, održive i prije svega zakonite, bez ikakvog prostora za ilegalne aktivnosti, lažna predstavljanja i prekogranični, organizirani kriminal.

Dodao je da hrvatska policija danas možda ima najzahtjevniji i najkompleksniji sigurnosni zadatak u Europi - spriječiti nezakonita migracijska kretanja prema EU, onemogućiti da se sekundarnim kretanjima zlorabi europski sustav azila i dovodi u pitanje opstojnost šengenskog područja te osujetiti svaki pokušaj otvaranja novih kopnenih i morskih migracijskih pravaca.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.