Obavijesti

News

Komentari 73

Plenković i ministri taje tko je platio put na skup u Helsinki

Plenković i ministri taje tko je platio put na skup u Helsinki
1

SUKOB INTERESA? Plenković, Božinović, Tolušić, Murganić i Kuščević prošle godine putovali su na kongres Europske pučke stranke u Helsinki vladinim avionom. Priču o tome prvi je pokrenuo 24sata

Povjerenstvo za sukob interesa u četvrtak je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da tom povjerenstvu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju. Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića. Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja.

Također, postupak je pokrenut zbog propusta premijera Plenkovića da naloži svom predstojniku ureda, kao i propusta ministara da nalože nadležnim službama u ministarstvima da Povjerenstvu dostave tražene podatke i dokumentaciju.

- Iz toga proizlazi mogućnost da ti dužnosnici nisu postupali savjesno, odgovorno i transparentno - rekla je predsjednica Povjerenstva Novaković.

Tijekom izlaganja predmeta Novaković je predstavila višemjesečnu prepisku između Povjerenstva i vlade, ministarstava, Hrvatskog sabora te HDZ-a. Sva ta tijela, kao i HDZ, dostavila su svoja očitovanja, ali bez dokumentacije koja bi potvrdila te navode.

To nas je koštalo 170.000 kuna

Podsjećamo, 24sata je otkrio priču kako je HDZ-ova delegacija 7. studenog prošle godine odletjela na stranački skup Europskih pučana u Helsinki, u kojemu je ta politička grupacija birala svojeg kandidata za predsjednika Europske komisije. To je pravdano i službenim posjetom Finskoj jer se premijer Plenković sastao prije kongresa s finskim predsjednikom vlade Juhom Sipilom, a predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a s predsjednicom parlamenta Paolom Risikom.

HDZ-ovci na stranački skup u Finsku išli državnim avionom
HDZ-ovci na stranački skup u Finsku išli državnim avionom

Problem je što su neki ministri letjeli kao stranački dužnosnici i, osim Kongresa Pučana, nisu imali druge obveze, primjerice Kuščević, koji je bio politički tajnik. A zrakoplov su koristili i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić te međunarodni tajnik Davor Božinović. Kako se zrakoplov ne smije koristiti u privatne svrhe, a stranački skup nije državni posao, Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak.

Pokretanje videa ...