Obavijesti

News

Komentari 152

Plenković ima plan i za sezonu: Moglo bi biti nešto turista...

Plenković ima plan i za sezonu: Moglo bi biti nešto turista...
2

Obavljam razgovore s kolegama čiji državljani vole Hrvatsku. Svi kolege željeli bi da u idućim tjednima pronađemo model kako da omogućimo otvaranje granica i omogućimo dolazak ljudi, kaže premijer

VIDEO

Nakon što je predstavio sve mjere iz sve tri faze, Andrej Plenković je govorio i o otvaranju granica.

- Vjerujem da ćemo naučiti živjeti s ovim virusom. S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna - rekao je Plenković.

Novinarima je dodatno pojasnio plan za turističku sezonu za ovu godinu, koju još uvijek pokušava donekle spasiti.

Što se tiče turističke sezone ove godine, istaknuo je kako je obavio niz razgovora s premijerima Slovenije, Mađarske, Češke te kancelarom Austrije kako bi pronašli rješenje da se sezona odvije. Gledat će se epidemiološka situacija u drugim zemljama. Sezona ne može biti rekordna kao prijašnje, dodao je, ali radi se na tome da je bude.

'Turizmu će trebati pet godina da se vrati tamo gdje je bio'
'Turizmu će trebati pet godina da se vrati tamo gdje je bio'

- Svi kolege s kojima sam razgovarao, Sebastianom Kurzom, Janezom Janšom, Viktorom Orbanom, Andrejem Babišem, željeli bi da u tjednima pred nama pronađemo modalitet kako da omogućimo i otvaranje granica između naših zemalja i dolazak ljudi tijekom ljetne sezone u Hrvatsku. Sličnu želju, ako to bude moguće, podržava i njemačka kancelarka Angela Merkel. To nije samo želja Hrvatske ili našeg turističkog sektora, to je obveza Vlade da na europskoj razini pokrenemo zajednički način ukoliko dođe do slične epidemiološke situacije u tim zemljama. Dakle, ako se Slovenija ili neka susjedna zemlja i Hrvatska jednako dobro bore protiv COVID-19, onda možemo naći način kako da Slovenci, Mađari, Česi, Austrijanci dođu u Hrvatsku i obratno... - rekao je.

Na pitanje novinara strahuje li da bi popuštanjem mjera mogli ugroziti dobru epidemiološku situaciju, premijer je istaknuo kako se restrikcije uvijek mogu vratiti ovisno o epidemiološkoj situaciji.

- Ukoliko ocjenimo da se zaraza širi, mi vrlo brzo možemo ponovno uvoditi mjere. Reverzibilnost nije isključena - poručio je.

Propusnice i dalje ostaju, ali od 11. svibnja će se, najavio je, ublažiti kriteriji za njezino dobivanje.

- Opseg razloga i argumenata da ih netko dobije je povećan uz praćenje epidemiološke slike. Ukoliko se do tog trenutka epidemiološka slika popravi i vi želite iz Krapine otići u Vodice, tamo ste rezervirali na sedam dana hotel koji će raditi u tom trenutku, pokažete rezervaciju i dobit ćete propusnicu - pojasnio je dodavši kako su se propusnice pokazale izuzetno korisnima jer su ograničile konktakte i širenje zaraze.

Hoće li nam plaže biti ovakve? Evo što za ljeto predlaže Italija
Hoće li nam plaže biti ovakve? Evo što za ljeto predlaže Italija

Što se tiče rada trgovina, one bi trebale raditi dvokratno, od 7 sati do navečer. Što se tiče rada vrtića i ostalih djelatnosti, poručio je kako će za sve HZJZ na vrijeme izraditi preporuke.

- S epidemiolozima smo vodili do zadnjeg detalja razgovore o svakoj od mjera. Ne slijedimo i ne trčimo - dodao je istaknuvši kako su mjere pravovremene i promišljene.

Komentirao je i današnji sastanak sa sindikatima javnih i državnih službenika istaknuvši kako se traže rješenja koja će biti korisna u ovoj situacije epidemije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca