Obavijesti

News

Komentari 21

Plenković: Naš međunarodni položaj nije nikad bio snažniji

Plenković: Naš međunarodni položaj nije nikad bio snažniji

Hrvatski međunarodni položaj nikad nije bio snažniji, rekao je u srijedu u Zagrebu premijer Andrej Plenković na svečanom otvaranju Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika

Plenković je rekao da se svijet u godinu dana, od prošle konferencije, promijenio i postao zahtjevniji, pa će zahtjevnija postati i uloga diplomatskih predstavnika čiji će angažman postati vezaniji za gospodarske, energetske i financijske teme.

„Mi danas možemo zaista jasno reći da naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji”, rekao je premijer pred predstavnicima diplomacije i nizom ministara iz vlade u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Ratari kod Plenkovića: Mjera pomoći zbog suše i rata od 200 milijuna kuna kreće u listopadu
Ratari kod Plenkovića: Mjera pomoći zbog suše i rata od 200 milijuna kuna kreće u listopadu

Položaj će dodatno od početka iduće godine biti osnažen članstvom u europodručju i šengenu, kazao je Plenković.

„Devet i pol godina nakon članstva mi ćemo biti s obje noge čvrsto u jezgri i motoru užega kruga europske integracije. To je ogromno političko postignuće”.

Hrvatska se time pridružuje samo 15 zemalja koje su članice Europske unije, NATO-a, europodručja i šengenskog prostora, naglasio je premijer.

„To govori o pripadnosti Hrvatske najužem krugu, a kad smo dio najužeg kruga onda znamo da smo bitno zaštićeniji i sigurniji, ne samo u obrambenom i političkom smislu nego prije svega ekonomskom i financijskom smislu”, rekao je Plenković.

Plenković o uvođenju eura i cijenama: 'Vlada je radila i na godišnjem, mijenamo zakone'
Plenković o uvođenju eura i cijenama: 'Vlada je radila i na godišnjem, mijenamo zakone'

„Nadam se, kao što ste to činili dosad, svojim iskrenim entuzijazmom i domoljubljem promovirati hrvatske interese, jačati naš identitet na međunarodnoj razini i tako pridonijeti boljitku svih nas”, zaključio je svoje obraćanje diplomatima.

Godišnja konferencija diplomata održat će se u četvrtak i petak u Zagrebu. Konferenciju u četvrtak ujutro otvara Plenković, nakon čega slijedi obraćanje ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, kao i panel rasprave s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem, te potom s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. U petak je predviđeno i obraćanje grčkog šefa diplomacije Nikosa Dendiasa.