News

Komentari 76

Plenković: 'Nemate pojma ni o čemu, veze nemate', Zekanović: 'Vi ste patološki lažljivac...'

Plenković: 'Nemate pojma ni o čemu, veze nemate', Zekanović: 'Vi ste patološki lažljivac...'

Plenkovića je razljutila Zekanovićeva tvrdnja da je na prvo mjesto stavio europsku karijeru. Zekanović je inače u prošli saziv Sabora ušao na listi HDZ-a. Plenković je poručio da je pogriješio kad ga je stavio na svoju listu

Tijekom rasprave o izvješću predsjednika Vlade o održanim sastancima Vijeća EU u prošloj godini zaiskrilo je između predsjednika Suverenista, Hrvoja Zekanovića, inače bivši koalicijski partner HDZ-a, i Andreja Plenkovića. Naime, Plenkovića je razljutila Zekanovićeva tvrdnja da je kao premijer na prvo mjesto stavio svoju europsku karijeru.

- Zekanović je iznio neistine. Razvijate već duži niz godina, a niste vi jedini u Saboru, teze o nekakvim karijernim ambicijama, koje stalno imputirate meni. Vi ste proveli pola ovih rasprava u prošlom sazivu objašnjavajući kako ja vapim da sutra odmah odem na neku europsku dužnost, a to ste sad ponovili. Ja ću sad reći da ste vi i vaš kolega Ilčić obigravali oko HDZ-a i vodstva, išli u koaliciju s nama samo s jednom jedinom ambicijom, a je da budete visoko na listi za EU parlament pa ste onda postigli aranžman s Ružom Tomašić - poručio je Plenković dodavši kako su se on i Davor Ivo Stier vratili iz EU parlamenta, za razliku od Ladislava Ilčića, koji je sa Zekanovićem bio u koaliciji, a koji ima ambiciju tamo otići na polovici mandata Ruže Tomašić.

- Jedini smo se vratili i to je sve suprotno od vaših naklapanja i laži i vas i Raspudića, a prednjačila je tu i Anka Mrak-Taritaš, iz ove stranke koja je 100.000 kilometara od lijevog centra. Te laži, vaše insinuacije, mogu proći u nekom vašem društvu. Moja je pogreška što sam slušao neke druge kolege u HDZ-u i što smo vas ukrcali na liste 2016. i dali vam politički prostor da preživite - poručio je Plenković oštro Zekanoviću. 

- To je bila krupna greška. A tada sam imao preporuku jedne kolegice da se vi kao nešto razumijete u EU. Sreli smo se u Bruxellesu prije pet, šest godina i djelovali ste mi kao da se razumijete. Danas vi pokazujete da veze nemate, pojma nemate ni o čemu, uz to i lažete - dodao je.

Naglasio je kako Hrvatska nema problem s vladavinom prava ni da europski mehanizmi kontroliraju način kako trošimo europska proračunska sredstva.

- Mi se ničega ne bojimo. Ja se ničega ne bojim. Zašto bih se bojao mehanizma koji teži transparentnom trošenju novca i ne moram to zapakirati u veliku bitku za suverenizam i zaštitu nacionalnih interesa - rekao je dodavši kako je njegova Vlada nacionalne interese zaštitila osiguravši 24,2 milijarde eura. 

- A vi, gospodine Zekanović, niste osigurali ništa. Nula o kojoj vi govorite je vaše neznanje o EU i vaš doprinos razvoju Hrvatske. A naša je greška što smo vam omogućili da politički preživite i to u izbornoj jedinici u kojoj nam stvarno niste trebali - istaknuo je dodavši kako će uvijek ostati u opoziciji, a nakon izbora i izvan parlamenta. 

- Jer bi to jedino bilo primjereno za vaše znanje i doprinos - poručio je Plenković. 

Zekanović je poručio kako je Plenković ljut na njega jer mu je on jedini dao košaricu i otišao. 

- Radi svjetonazora, koji je meni bitan, a vama nije. To je bila Istanbulska konvencija, tu sam vam dobro naštetio i raskrinkao vašu nevjerodostojnost. Vi možete govoriti o svojim bajkama, mene narod izabrao, dobio sam svojih 5500 glasova i vi možete pjevati. Vi ste notorni lažljivac. Između  vas i mene je sanitarni kordon, niti sam, niti ću vam pružiti ruku. Kako vas sram nije izmišljati ovako gnusno, vi ste notorni i patološki lažljivac - urlao je Zekanović iz klupe. 

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, mu je dao opomenu. 

- Ovo što radite je neprimjereno. Podizanjem glasa vjerojatno nastojite kompenzirati nedostatak argumenata  jer se svi jako dobro sjećamo koja je bila vaša uloga i kako ste se ponašali kad je trebalo doći do liste - poručio mu je. 

Plenković je istaknuo kako ga istina očito boli.

- Ovakva egzaltiranost govori koliko ga boli ovo što sam rekao. Što se tiče Istanbulske konvencije, Zekanović je bio jedan od onih koji je širio tlapnje o zombijima i eto prođe od tada dvije godine, a nema nijednog zombija - rekao je.

Najčitaniji članci