Obavijesti

News

Komentari 51

Plenković o optužnici iz Srbije: 'Ovo je provokacija. Sve ćemo zamolnice koje dođu odbiti'

Plenković o optužnici iz Srbije: 'Ovo je provokacija. Sve ćemo zamolnice koje dođu odbiti'

Imamo mehanizme kojima ćemo zaštititi naše pilote, kao što smo to učinili i prošle godine. Procesiranje ratnih zločina - da, neovisno o nacionalnosti, ali ne u dnevnopolitičke svrhe, rekao je Plenković

VIDEO

Ponavljam jasan stav Vlade, Zakon kojim je Srbija uspostavila tzv. kvazi univerzalnu nadležnost za države bivše SFRJ, za nas je apsolutno neprihvatljiva. To govorimo godinama i sve zamolnice koje će iz Srbije doći ćemo mi kao Vlada odbiti, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govoreći o optužnici iz Srbije protiv naših pilota u akciji Oluja. 

Istaknuo je kako Srbija nije pokazala interes za suradnju o temi nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina u sklopu Povjerenstva osnovanog 2018. godine.

PRATITE UŽIVO: 

'Ovo nije politika suradnje nego provokacija'

- Imamo mehanizme kojima ćemo zaštititi naše pilote, kao što smo to učinili i prošle godine. Procesiranje ratnih zločina - da, neovisno o nacionalnosti žrtve i počinitelja, ali ne u dnevno-političke svrhe, ne temeljem ovakvog zakona i ne od strane onih koji odbijaju svaki oblik suradnje o ovoj temi. To je poruka Srbija, koja se još nije suočila sa svojom odgovornošću u vezi ratova na prostoru bivše Jugoslavije i velikosrpske agresije Miloševićevog režima. Ovo nije politika suradnje i rješavanja problema već provokacije. Mi smo obavili razgovore s pilotima, stvari su jasne i čvrste, takve će i ostati - poručio je. 

Šefica DORH-a je na kraju ipak svoju pilu na krive okrenula
Šefica DORH-a je na kraju ipak svoju pilu na krive okrenula

Govoreći o sankcijama SAD-a protiv Marinka Čavare, predsjednika Federacije BiH, Plenković je rekao kako je prvi na to reagirao i tome se suprotstavio naš ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Mi smo izrazili i neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj i neutemeljenoj političkoj odluci i poruci prema legitimnom predstavniku hrvatskog naroda i to još čelnika Federacije, gdje se, između ostalog, dovodi u pitanje sam smisao ovakve odluke ministarstva financija SAD-a budući da Čavara, s kojim sam jučer razgovarao, nema nikakve imovine ni računa u SAD-u. SAD jesu hrvatski partner i saveznik, međutim postoje situacije u kojima imamo različite stavove, ovo je jedna od njih - rekao je. 

Podsjetio je da je Vlada ovog tjedna smanjila dodatno trošarine na gorivo te limit za marže proizvođača i distributera.

- Svim mjerama do sada smo po 50-litrenom spremniku uštedjeli našim građanima oko 114 kuna za benzin te oko 136 kuna za dizel. I dalje ćemo pratiti ovu situaciju, koja je posljedica ruske agresije na Ukrajinu, kako bismo izlazili ususret našim građanima - rekao je. 

Podsjetio je i na nove izmjene zakona o mirovinama koje je predstavio ranije danas uz ministra Piletića. 

- Ovim zakonom ćemo podići i najniže mirovine od 1. siječnja 2023. Korisnicima obiteljskih mirovina omogućavamo pravedniji izračun mirovina, kao i mogućnost korištenja dijela mirovine uz zadržavanje osobne mirovine. Predstavili smo i konkretne primjere, izračune, riječ je o oko 300.000 umirovljenika koji će dobiti veći prihod - poručio je. 

Nekima rastu mirovine, u slučaju smrti supružnika moći će se primati osobna i dio njegove
Nekima rastu mirovine, u slučaju smrti supružnika moći će se primati osobna i dio njegove

Pomoć nakon tuče

Vlada je na sjednici donijela odluku o pomoći nakon nevremena i tuče koja je proteklih tjedana pogodila područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

- Tuča je izazvala ogromne štete u poljoprivredi, na građevini, opremi i ostalim dobrima te prometu. Cilj prijedloga ove odluke je oštećenicima koji su pretrpjeli štetu na području ovih šest županija osigurati naknadu s ciljem zadržavanja i nastavka planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugih gospodarskih djelatnosti, olakšanje početka normalizacije životnih uvjeta. Tuča je uzrokovala znatne štete i na prometu, posebice na nerazvrstanim cestama koje su u vlasništvu lokalnih jedinica, a neophodne su za nesmetano funkcioniranje stanovništva i obavljanje poljoprivredne djelatnosti - istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Dodala je kako će se za pomoć osigurati 54 milijuna kuna.

- Rasporedit će se proporcionalno udjelu šteta pojedine županije, a sukladno podacima o nastalim štetama u poljoprivredi, nerazvrstanim cestama, gospodarstvu te ostaloj komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenoj imovini. Sredstva će se doznačiti izravno na račune županija, a one se zadužuju da u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom gospodarstva izrade program potpora male vrijednosti - poručila je ministrica.

Od 54 milijuna kuna, za štete u poljoprivredi će se izdvojiti 25 milijuna kuna, na nerazvrstanim cestama pet milijuna, za štete u gospodarstvu šest milijuna, a preostalih 18 milijuna kuna iz proračunske rezerve Ministarstva financija za štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi te stambenim objektima.

Rakete za Kiowe

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2023. i 2024. godini za nabavu raketa Hydra za helikoptere OH-58D Kiowa Warrior. 

- Helikopteri koji su donacija SAD-a isporučeni su RH 2016. godine, a do kraja 2017. uvedeni su u operativnu upotrebu HV-a. Time je HV dostigla novu helikoptersku sposobnost izvidničkog i površinskog borbenog djelovanja danju i noću. Nabavom zrakoplovno-ubojnih sredstva održava se dostignuta sposobnost površinskog borbenog djelovanja i zraka u svrhu potpore borbenog djelovanja kopnenih snaga - podsjetio je ministar obrane Mario Banožić. 

Nabava raketa Hydra, dodao je, planira se provesti, također, u partnerstvu sa SAD-om. Pojasnio je kako Hrvatska plaća porez u iznosu 10,8 milijuna kuna. 

- Zaprimljeno je pismo ponude čija vrijednost iznosi šest milijuna i 182.248 američkih dolara. Obveza je RH da iz proračunskih sredstava plati porez na dodanu vrijednost prilikom isporuke ovih roba i usluga u 2023. i 2024. godini - istaknuo je dodavši kako su sredstva planirana na razini njegova ministarstva.

U 2023. ćemo platiti milijun i 51.961 kunu, a u 2024. 9,8 milijuna kuna.

Inače, u hrvatskom vlasništvu je 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini