Obavijesti

News

Komentari 24

Borović o optužnici: 'U ratu sam sa svojim kolegama sve časno odradio, sad je red na državi'

Borović o optužnici: 'U ratu sam sa svojim kolegama sve časno odradio, sad je red na državi'

Sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četiri hrvatska pilota. Optužuju ih za raketiranje kolone civila na Petrovačkoj cesti u kolovozu 1995. Pilot Danijel Borović kaže da je sad red na državi da se pokaže

VIDEO

Ne mislim ništa komentirati jer nemam ništa novo reći. Prvo bih morao vidjeti na što se pozivaju da bih nešto govorio. Sve je za sada samo na nagađanjima, i do sada me još nitko nije službeno kontaktirao. Ja sam svojim kolegama u ratu odradio časno sve što je trebalo i sad je red na državi da se pokaže, oni koji je vode, ono što treba i da pokažu ono što trebaju imat, komentirao nam je umirovljeni pilot HRZ-a Danijel Borović optužnicu od 31. ožujka koju je potvrdio Viši sud u Beogradu. Njega i trojicu kolega, Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka i Željka Jelenića (69) iz Pule, optužuju za navodni ratni zločin nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja 1995. godine.

Srbijanski tužitelji četiri hrvatska pilota optužuju da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kraj Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kraj Novoga Grada (prije Bosanski Novi). U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece, te 24 ranjena. U priopćenju beogradskog suda navodi se da je izvanraspravno vijeće "stalo na stajalište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka pružaju dovoljno osnova za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje" koje im se optužnicom stavljaju na teret. Sud je 3. lipnja donio odluku o potvrdi optužnice, na koju se okrivljeni i njihovi odvjetnici mogu žaliti Apelacijskom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana primitka rješenja. Danijel Borović osvrnuo se za N1 na sastanak s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

General Krešić: 'Optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota je neutemeljena i ništavna...'
General Krešić: 'Optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota je neutemeljena i ništavna...'

- Na tom sastanku premijer je u ime Vlade izjavio da će se država postaviti u smislu zakona koji je na snazi.

- Očekujem da se ta optužnica neće prihvatiti jer bi prihvaćanjem optužnice priznali jurisdikciju koju je Srbija sama sebi postavila, da ima pravo na ono na što nema pravo. Hrvatska je zakonom iz 2011. odbacila takvu mogućnost. To je jedini put - istaknuo je Borović.

'Optužnica je neutemeljena' 

Predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora, Marinko Krešić, se u Saboru sastao s Odborom za obranu. Optužnicu smatra neutemeljenom i smatra da je trenutak njezina podizanja politički.

- Raščlanili smo svaki detalj i složili se da je ta optužnica neutemeljena, da je za nas ništavna, ne možemo je prihvatiti ni u jednom obliku jer nema ni jedan jedini dokaz -­ istaknuo je general-bojnik Krešić te istaknuo da su dva pilota iz te optužnice članovi Hrvatskoga generalskog zbora.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu, Franko Vidović, istaknuo je da je brifing sastanka bio nakon što je Generalski zbor u siječnju izabrao novo vodstvo. Na sastanku su razgovarali o optužnici, ali i o pitanjima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Dogovorili smo se da ćemo i ubuduće surađivati i nalaziti se po potrebi - rekao je Vidović.7

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo Srbiji: 'Vulin je bio dio Miloševićevog režima'
Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo Srbiji: 'Vulin je bio dio Miloševićevog režima'

Najviši hrvatski dužnosnici optužnicu su nazvali "čisto politikantstvo" i optužili Srbiju da glumi "regionalni Haag". Službeni Zagreb osporava srbijanskom pravosuđu pravo na pokretanje tog postupka jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući UN-ov sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY).

'Srbija s time nema nikakve veze' 

Već pri prvom spomenu optužnice ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved najavio je njezino odbacivanje.

- Ako je primimo, odbacit ćemo je onako kao što smo to učinili prošle godine kad je tužiteljstvo BiH pokušalo pokrenuti optužnicu protiv osam hrvatskih generala za Bljesak - istaknuo je Medved.

A da Srbija nema pravo optuživati, suditi i procesuirati zločine koji su se dogodili na području drugih država, misli i Vladimir Šeks. Još u svibnju, gostujući na N1, istaknuo je da ćemo vidjeti je li to fantomska ili medijska optužnica.

- Ovaj se zločin, ako ga je bilo, dogodio na području BiH. Optuženi piloti su hrvatski državljani. Žrtve su bile državljani BiH. Srbija s tim žrtvama, potencijalnim krivcima i mjestom zločina nema nikakve veze. Ona je sebi uzurpirala i prigrabila to pravo. Sabor je donio zakon o ništetnosti svih mogućih učinaka tog srbijanskog zakona u jurisdikciji - rekao je Šeks te podsjetio kako se 1992. i sam našao na srbijanskoj optužnici, koju je odbio primiti.

- I sad mislim isto. Ako dođe ta optužnica i ako se ona pokuša uručiti u Hrvatskoj, ne treba je primiti nego vratiti. Zakon o ništetnosti donio je Hrvatski sabor i toga se svi trebaju pridržavati. U procesu pridruživanja Srbije Europskoj uniji Srbiji je vrlo jasno skrenuta pozornost na to da treba odustati od te primjene i vrlo joj je jasno i razgovijetno stavljeno do znanja da će joj, ako ne ispuni taj uvjet, biti otežan ulazak u EU - komentirao je Šeks.

No nevladina udruga Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, pohvalila je podizanje optužnica te pozvala nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj će se zemlji nastaviti postupak.

'Ta priča provlači se barem 15 godina' 

S Borovićem smo razgovarali i kad je 31. ožujka stigla tek najava da srbijansko tužiteljstvo podiže optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota zbog raketiranja civila. Ovaj vrhunski pilot, koji je u Hrvatsku usred rata dovezao prvi MiG-21 iz JNA, i to po mraku i bez navigacije, već tad nam je rekao kako se ta priča provlači barem 15 godina.

- To se dogodilo, ali ja nikad nisam bio tamo. Od 1992. godine, od kada sam preletio u Hrvatsku, nisam prešao granicu Srbije ni BiH niti automobilom, niti zrakom, niti pješice. Niti sam izdao takvu zapovijed. Ta priča provlači se bar 15 godina - rekao nam je umirovljeni pilot Borović.

Dodao je kako su se kroz godine mijenjala imena osumnjičenih.

- U tim prvim varijantama spominjali su se Imra Agotić i Josip Čuletić, dva pilota koji su prebjegli iz JNA i ja. Agotić i Čuletić u međuvremenu su preminuli i sad su izvukli ovu dvojicu - komentirao nam je Borović u ožujku podizanje optužnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je