Obavijesti

News

Komentari 52

Plenković opet glumi najveću žrtvu: HDZ-a, lijeve opozicije, desničara, ruskih antivaksera...

Plenković opet glumi najveću žrtvu: HDZ-a, lijeve opozicije, desničara, ruskih antivaksera...
1

Premijer se postavlja kao da je njemu najteže i kao da su se svi urotili protiv njega. I mangupi u stranačkim redovima, i oporbenjaci koji koriste Inu da ruše Vladu, i prosvjednici koje optužuje da su strani plaćenici...

VIDEO

Andrej Plenković opet je najveća žrtva. 

Najprije vlastite stranke. "Nažalost, neki od osumnjičenih za aferu članovi su HDZ-a koji su osramotili stranku", kazao je premijer jučer, nakon što je krajem prošlog tjedna pred novinarima olakšao dušu: "Pojeo sam, da ne kažem čega ovih godina, mahom tuđih. Trpim jer sam naučio da se ovakve stvari događaju, a mi smo tu da brinemo o napretku Hrvatske".

Zatim oporbe koja "udruženo nastoji profitirati na ovoj aferi", dok premijer poručuje da će "otkloniti sve oporbene inicijative za destabiliziranje parlamentarne većine" jer njemu su "prioritet građani i gospodarstvo".

A onda je žrtva i prosvjednika. "To su oni isti antivakserski prosvjednici, ista ta ekipa koja je organizirala prosvjede u vremenu COVID-a", komentirao je Plenković najavljene subotnje prosvjede ispred Središnjice HDZ-a. "Svi koji tu kane participirati moraju dobro vidjeti tko su im organizatori, u kakvom društvu će se naći. Pogledajte background tih udruga koje ovo organiziraju, tko njih plaća".

Dakle, Plenković je sad žrtva i Rusa.

I desničara, i antivaksera, i lijeve oporbe, i desne oporbe, i mangupa u vlastitim redovima... Samo je on "nevin u ludnici".

Emocionalna ucjena

Poruke koje Plenković ovih dana šalje u javnost, dok oporba okupira Hrvatski sabor i održava svoju izvanrednu sjednicu o pljački Ine, dok udruge najavljuju reprizu Facebook prosvjeda iz 2011. kada je ruski igrač Ivan Pernar jurišao na HDZ i preskakao policijske barikade i dok njegov HDZ nastavlja biti HDZ, upakirani su u formu emocionalne ucjene.

Plenković sebe izdiže iznad sveopćeg političkog blata i postavlja se kao jedini stabilni oslonac, agent reda i stabilnosti, brana kaosu i neredu. 

I još važnije, pasivnu antihadezeovsku većinu postavlja pred klasični izbor koji to zapravo nije: jesu li im gori kriminalci u HDZ-u ili desničari, antivakseri i ruski provokatori na ulici?

Desničari i kriminalci

Dilema između desničarskih siledžija i korumpiranih kriminalaca obično se javljala u obliku obračuna frakcija u HDZ-u: jedna je obavljala prljave pučističke zadatke na ulici, kroz šatoraše i stožeraše i obiteljaše i čekićare koji su rušili SDP-ovu vladu, a druga frakcija je nakon toga preuzimala vlast i haračila po institucijama, državnim poduzećima, proračunu...

Zašto Plenković misli da su antivakserski prosvjednici opasniji po državu i njezine građane od šatoraša s plinskim bocama i stožeraša sa čekićima koji su i njega doveli na vlast? Zato što udaraju na njegovu Vladu? 

I jesu li doista prosvjednici na ulici opasniji od Plenkovićevih HDZ-ovaca u krvotoku države, u ministarstvima i upravama, na pozicijama i funkcijama?

No takva ucjena dosad je davala rezultat.

Ljubičasta omaglica

Plenković je prihvaćen kao spasonosno rješenje, kao političar kojeg "suhim zlatom treba platiti", nakon iskustva s Tomislavom Karamarkom i njegovom kamarilom. Građani su prestali strepjeti od krvoločnih desničara, liberali su u Plenkoviću pronašli partnera i sigurnost, oporba je izgubila neprijatelja na kojem može graditi popularnost, a čitavo društvo potonulo je u apatiju obavijenu ljubičastom omaglicom lažne stabilnosti i sigurnosti.

Plenković je navodno bolji od onih koji ga ruše - od kilave lijeve oporbe pa do krvožedne uličarske desnice. Kažu da je bolji i od stranke koju već šest godina vodi. I koja već šest godina potkrada, osiromašuje i unazađuje državu i njezine građane.

Možda je Plenković bolji od svih, ali Hrvatskoj nije bolje pod njim.

Žrtva ambicije

HDZ je i dalje kancerogena izraslina na tkivu države, a kao takav, daje inspiraciju i ohrabrenje rušilačkim snagama od kojih Plenković toliko strepi. I kojima toliko pokušava zastrašiti hrvatsku javnost.

Plenković, dakle, želi biti najveća žrtva. 

Premda je zapravo žrtva vlastite političke ambicije koja ga je dovela na čelo stranke za koju se pokazalo da je nepopravljiva i neizlječiva. Žrtva je stranke koja je iskopala rupu u koju Plenković sada upada, kao i HDZ Ive Sanadera i Jadranke Kosor koju su s vlasti također ispratili živozidaški populistički prosvjedi.  

Ipak, nitko ne može srušiti HDZ, osim HDZ-a samog. 

A pitanje je može li ga Andrej Plenković spasiti. Ili će prvenstveno spašavati sebe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...