Obavijesti

News

Komentari 32

Plenković: Rješenje za BiH nećemo imati egzibicionizmom predsjednika naše države

Plenković: Rješenje za BiH nećemo imati egzibicionizmom predsjednika naše države
1

Mi jako dobro znamo što su hrvatski nacionalni interesi, što trebamo raditi za zaštitu Hrvata u BiH, istaknuo je premijer

VIDEO

Rješenje za problem Hrvata u BiH može se ostvariti jedino dogovorom aktera u BiH, prvenstveno Bošnjacima, ili uz potporu međunarodne zajednice, a ne "egzibicionizmom" predsjednika države koji zlorabi tamošnje Hrvate, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Milanović - Finska VIDEO

Plenković je održao konferenciju za novinare nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a gdje je odgovarao na pitanja o inicijativi predsjednika države Zorana Milanovića da se blokira pristup Švedske i Finske u NATO savez dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasaju tamošnje Hrvate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Pravično i pravedno rješenje za Hrvate u BiH može se ostvariti ili dogovorom aktera u BiH, prvenstveno s Bošnjacima, ili uz potporu međunarodne zajednice", rekao je Plenković, dodavši da se on i njegova vlada temom Hrvata u BiH bave sustavno, strukturirano i da traže partnere i saveznike.

"To je jedini put, dugoročno težak i zahtjevan. Mi jako dobro znamo što su hrvatski nacionalni interesi, što trebamo raditi za zaštitu Hrvata u BiH", istaknuo je premijer.

Miro Bulj: Ovo je diktatura, a Plenković je Putin na kvadrat!
Miro Bulj: Ovo je diktatura, a Plenković je Putin na kvadrat!

Na pitanje kako komentira da je Milanović ranije u ponedjeljak zatražio od predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata da se jasno izjasne slažu li se s njegovom politikom kako bi je mogao nastaviti provoditi i nije li tom izjavom reterirao od ideje blokade dviju nordijskih zemalja, Plenković je rekao da se "čovjek sada iz živog pijeska lovi za bilo koju granu ili grančicu da se ne potopi".

"Mi smo imali razgovore o tome, ni HDZ ni parlamentarna većina nemaju ni najmanje razumijevanje da bi se blokiralo članstvo Švedske i Finske u NATO", rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, Milanović je "izletio s tom inicijativom u javnost a da se nije apsolutno ni sa kim konzultirao, vjerojatno je to učinio da napadne nas da smo udbaši, da napadne mog oca da je udbaš, da proglasi nas, HDZ, izdajicama, da pokrije rabotu koja se odnosila na pomilovanja".

"I najvažnije, cijela ova inicijativa je usmjerena jedino i isključivo kako bi se naštetilo i zlorabilo interes hrvatskog naroda u BiH. To je ono što je bit. Rekao sam to čelnicima Hrvatskog narodnog sabora u BiH", kazao je premijer

VIDEO Plenković o Milanoviću i Ustavnom sudu: 'Sjajno, još jedna briljantna umotvorina'
VIDEO Plenković o Milanoviću i Ustavnom sudu: 'Sjajno, još jedna briljantna umotvorina'

"Milanović dovodi u pitanje strateška partnerstva sa SAD-om i s europskim partnerima"

Milanović, tvrdi premijer, nije napravio ništa u zadnje dvije godine oko Hrvata u BiH nego im, dok se predstavlja njihovim zaštitnikom, samo šteti.

Također je rekao da je "smiješno da ima naivnih ljudi koji vjeruju da će im on pomoći".

"U konačnici može se samo izolirati Hrvate u BiH i dovesti ih u još teži položaj i uopće ne pridonijeti rješenju", upozorio je Plenković te ocijenio da Milanović "dovodi u pitanje strateška partnerstva sa SAD-om i s našim europskim partnerima, u vremenu brutalne ruske agresije na Ukrajinu".

Smatra da je to "katastrofalno" za međunarodni ugled Hrvatske.

"Pokrenete lavinu i sad se lovite, za Čovića, za Plenkovića, a prije nekoliko godina idemo grlato za Komšića i protiv tih istih ljudi", kazao je.

'Ovo je nedopustivo, očekujem da premijer predloži, a Sabor donese novi zakon o pobačaju'
'Ovo je nedopustivo, očekujem da premijer predloži, a Sabor donese novi zakon o pobačaju'

Njegovo ponašanje je ocijenio "egzibicionizmom" kojim zlorabi Hrvate u BiH.

"Ovo je čisto zlorabljenje (...) Vlada u tom njegovom cirkusu nije partner", rekao je Plenković.

Ranije u ponedjeljak tri su hrvatske stranke iz BiH podržale zauzimanje predsjednika Zorana Milanovića za tamošnje Hrvate, uključujući ideju da se blokira ulazak Finske i Švedske u NATO ako se ne izmjeni izborni zakon u BiH.

Predsjednik je rekao da mu je "zanoktica Hrvata u BiH važnija nego cijela Finska", dok mu je Premijer odgovorio da je on "Komšićeva zanoktica, da se za njega borio".

U paklu detuđmanizacije: Kako se Plenković s Milanovićem bori za titulu novog Franje Tuđmana
U paklu detuđmanizacije: Kako se Plenković s Milanovićem bori za titulu novog Franje Tuđmana

Plenković otvorio izložbu "Franjo Tuđman utemeljitelj moderne Hrvatske"

Plenković je otvorio i izložbu "Franjo Tuđman utemeljitelj moderne Hrvatske" istaknuvši da će ona otvoriti horizonte i u one dijelove života Franje Tuđmana koji su možda i manje poznati.

Izložba je, u povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, otvorena u Galeriji Klovićevi dvori.

Otvaranju su, uz premijera Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, članove obitelji Tuđman, brojne ministre, saborske zastupnike, čelnike i članove HDZ-a, nazočili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, bivši ministri vanjskih poslova Mate Granić i Miro Kovač, bivši ministar kulture Božo Biškupić, SDP-ov Boris Lalovac, Socijaldemokrat Nikša Vukas te brojni drugi.

Premijer Plenković izrazio sućut zbog smrti predsjednika UAE-a: 'Izgubili ste velikog čovjeka'
Premijer Plenković izrazio sućut zbog smrti predsjednika UAE-a: 'Izgubili ste velikog čovjeka'

"Izložba će nam otvoriti horizonte i u one dijelove života Franje Tuđmana koji su možda i manje poznati", rekao je Plenković otvarajući izložbu.

Zahvalio se autoru izložbe Dinku Čuturi te obitelji Tuđman na brojnim dokumentima koje su ustupili za izložbu kako bi najšira javnost mogla steći uvid u brojne pojedinosti bogatog života najvećeg hrvatskoga državnika u povijesti.

Izrazivši zadovoljstvo što se izložba odvija u Galeriji Klovićevi dvori Plenković je podsjetio da je Tuđman imao poseban afinitet prema hrvatskoj kulturi, identitetu, tradiciji te svemu što nas čini Hrvatima.

Čutura: Tuđmanova misao hrvatske slobode

Autor izložbe Dinko Čutura kazao je da izložba govori o čovjeku, o jednom zagorskom dječaku genijalcu, odlikašu, o čemu svjedoče i njegove svjedodžbe iz najranijeg djetinjstva. Naglasio je i da je Tuđman imao temeljnu misao - misao hrvatske slobode.

"To je ona misao koja je cijeli život zapravo pratila predsjednika Tuđmana o čemu koncizno govori i ova izložba", istaknuo je.

Naveo je i da je ona podijeljena u nekoliko dijelova - od ranog djetinjstva, ulozi u Drugom svjetskom ratu, djelovanju u JNA, bavljenju vojnom doktrinom, sukobu sa dogmatskim strujama u tadašnjoj Komunističkoj partiji, zatvoru pa do razdoblja disidenstva i drugo.

Čutura je istaknuo da Tuđmanov život govori o sudbini čovjeka koji je bio predodređen da u jednom ključnom momentu preuzme rukovodeću ulogu u stvaranju samostalne hrvatske države.

Najveći Banožićev uspjeh je državni stan koji je sam sebi dodijelio. Sad će biti kažnjen...
Najveći Banožićev uspjeh je državni stan koji je sam sebi dodijelio. Sad će biti kažnjen...

Naglasio je i da je Tuđman za vrijeme dok je bio na čelu zemlje u audijenciju primio istaknute političare i ljude toga vremena. "Nema značajnog europskog političara kojeg Tuđman nije primio", istaknuo je. Uz to, imao je i ogromnu korespodenciju s najvažnijim državnicima tog vremena.

"To je bila ogromna energija stavljena samo u svrhu stvaranja hrvatske države. Misao hrvatske slobode bila je onaj spiritus movens koji je vodio Tuđmana. O tome svjedoči i ova izložba", poručio je Čutura.

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić rekao je da je Tuđman vrlo često dolazio u tu Galeriju te je jako cijenio umjetnost. Podsjetivši da ove godine slave 40. obljetnicu Galerije Klovićevi dvori, istaknuo je kako je jedna od najvećih izložbi za hrvatsku kulturu bila izložba "Hrvati, kršćanstvo, kultura, umjetnost" 1999. godine koja je rađena na Tuđmanovi inicijativu i inicijativu bivšeg ministra kulture Bože Biškupića.

Izložba "Franjo Tuđman utemeljitelj moderne Hrvatske" otvorena je do 24. svibnja 2022.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a