Obavijesti

News

Komentari 194

Plenković: Rukovao sam se neki dan jer mi je već i dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku

Plenković: Rukovao sam se neki dan jer mi je već i dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku

Nemojte se rukovati, ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati, slušajte ministra Beroša i epidemiologe - poručio je Plenković

VIDEO

Švedska je ponudila novi avion Gripen CD model, SAD novi F-16 Block 70, Francuska nudi polovni model Rafal, a Izrael polovni model F-16 Block 30. Riječ je o avionima četvrte generacije zapadne tehnologije, koji su kompatibilni s NATO-om  trebali bi zamijeniti postojeće avione MIG-21, kojima za nekoliko godina istječe vijek trajanja, istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade nakon što su četiri zemlje jučer poslale svoje ponude za višeborbene avione.

Cilj Hrvatske je, dodao je, zadržati vojnu sposobnost, zaštita hrvatskog neba radi sigurnosti zemlje.

- Jučer je završena faza dostave ponuda i sljedeća tri mjeseca trajat će proces evaluacije. Mi smo novo Povjerenstvo imenovali, tko je u njemu htio sudjelovati, sudjeluje, a oni koji nisu imat će prigode iznijeti svoj stav na tijelima poput saborskog Odbora za obranu i samo mišljenja na Vijeću za obranu - rekao je naglasivši kako konačnu odluku donosi Vlada.

Osvrnuo se i na početak školske godine i pozvao sve na pridržavanje epidemioloških mjera. On ih se posljednjih dana nije držao, prekršio je preporuku o izbjegavanju rukovanja, neki se dan rukovao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem pa je pojasnio zašto je to učinio.

Sinčić istovario hrpu lubenica na Markovu trgu uoči sjednice
Sinčić istovario  hrpu lubenica na Markovu trgu uoči sjednice

- Vodimo računa o higijeni, distanci, dezinfekciji. Nemojte se rukovati, ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati, slušajte ministra Beroša i epidemiologe - poručio je.

Sutra je na dnevnom redu, pola godine nakon potresa, glasanje o Zakonu o obnovi Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

- Očekujem da se sutra sa što većom potporom donese ovaj Zakon i da nakon toga krenemo u formiranje Fonda, izradu programa mjera i u konačnici u obnovu Grada - istaknuo je. 

 

Ministar zdravstva Vili Beroš, govoreći o epidemiji korona virusa, istaknuo je kako posljednjih tjedan dana broj hospitaliziranih u odnosu na broj aktivno zaraženih porastao za jedan posto, no da je situacija i dalje stabilna. Pozitivno je 108 zdravstvenih djelatnika dok ih je u samoizolaciji 631.

- Zbog aktualne epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji u KBC Split su osigurani dodatni kapaciteti za prijem pacijenata pozitivnih na Covid-19. Istovremeno, osigurana je redovita skrb za sve ostale pacijente - rekao je naglasivši kako je od početka epidemije ministarstvo ukazivalo na obavezu bolnica da kontinuirano zbrinjavaju i onkološke i druge prioritetne pacijente.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb, dodao je, zbog jednog pozitivnog djelatnika djelomično je reduciran rad u operacijskom bloku te se trenutno obavljaju samo hitni operacijski zahvati. Početak rada u punom opsegu očekuje se od ponedjeljka.
Istaknuo je kako je HZJZ izdao preporuke za vrijeme trajanja odmora i objeda u školama.

- Sve mjere i preporuke u odgojno-obrazovnom sustavu smišljene su s ciljem zaštite zdravlja djece i svih zaposlenika - rekao je naglasivši važnost nošenja maski u školama sukladno preporukama.
Sve donesene mjere, istaknuo je, donesene su na stručnom i znanstvenom promišljanju.

- Molim roditelje i skrbnike da s posebnom pažnjom vode brigu o pravilnom nošenju i održavanju higijene zaštitnih maski svojih školaraca - poručio je.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako je ministarstvo napravilo aplikaciju preko koje svaki dan dobivaju informacije o zarazi i samoizolaciji u školama. U aplikaciju im je odgovorilo 85,15 škola pa je naveo kako je 72 učenika pozitivno na korona virus, 74 učitelja i nastavnika te 14 nenastavnog osoblja. U samoizolaciji je 886 učenika, 380 učitelja i nastavnika i 56 nenastavnog osoblja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa