Obavijesti

News

Komentari 243

'Ponosni smo da smo država s tako velikim pravima manjina'

'Ponosni smo da smo država s tako velikim pravima manjina'
1

U zagrebačkom hotelu Westin održano je tradicionalno primanje u povodu pravoslavnog Božića. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac primio je Vladino izaslanstvo na čelu s premijerom

VIDEO

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je u podne na primanju u povodu proslave pravoslavnog Božića u Zagrebu. U premijerovoj pratnji su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

POGLEDAJTE VIDEO

Andrej Plenković s ministrima na primanju kod Milorada Pupovca u zagrebačkom hotelu Westi Reporter: Ivana Kovačić

Posted by 24sata on Saturday, January 6, 2018

'Sve vas pozdravljam u ime Vlade i u svoje osobno ime u danu koji šalje poruku solidarnosti, mira i zajedništva, pruža se prigoda da ponovimo kako je moderno suvremeno hrvatsko društvo uključivo, društvo u kojem se Hrvati i nacionalne manjine dobro osjećaju. Možemo biti ponosni da smo zemlja koja daje velika prava manjinama i to je korisno, uzor smo mnogima, ali ih je malo to doseglo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drago mi je da uoči blagdana Božića možemo govoriti koliko smo postigli. 20 godina nakon mirne reintergracije postigli smo puno, nije bilo lako nakon Miloševićeve agresije dovesti politiku uključivanja srpske manjine na razinu koju želimo. Samo tako možemo težiti k tome da naši sunarodnjaci u Bosni i drugdje uživaju istu razinu zaštite prava koju naše manjine uživaju u Hrvatskoj. S tom porukom, da u svakom dijelu Hrvatske stanovnici imaju struju i vodu, da se nitko ne osjeća kao da ne živi u 21. stoljeću, to ćemo riješiti, to obećajem. Da prevlada dijalog, interes i znatiženja, a ne predrasude i stvaranje nesnošljivosti u državi. Drago mi je da sve što radimo skupa vrlo konkretno rješava pitanja i pomaže pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj da budu zadovoljni', rekao je premijer Plenković u svom obraćanju.

- Svima koji sutra slave Božić svako dobro vama i vašim obiteljima, da ga provedete u miru i zajedništvo. Mir Božji Hristos se rodi, poručio je premijer Plenković.

12
| Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, ilustracija

Pupovac: Možemo stvoriti bolje društvo

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac im je zahvalio i kazao da su se okupili u vjeri da mogu iznaći snage i ostvariti ideje koje će od našeg društva napraviti ono što svi građani žele - prosperitetno i pravedno te društvo koje od prošlosti ne nosi ništa što ne treba, a uzima od prošlosti sve ono što je najbolji. Mir božji, Hristos se rodi, poručio je Pupovac.

- Kad bismo se mjerili po Petru Preradoviću, mržnja se ne bi oglašavala nigdje, a najmanje u knjigama i školskim učionicama, a za Ilirski pokret čiji je bio jedan od prvaka i za njegove ideje bilo bi mjesta svugdje dok za neke druge, posebno za ustaški pokret Milu Budaka i njihove ideje ne bi bilo mjesta nigdje. Kad bismo se mjerili prema Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mjera hrvatske slobode - kazao je, između ostalog, Milorad Pupovac.

- Što se tiče nas i naše neposredne budućnosti, mi koji smo se ovdje okupili dijelimo jedno uvjerenje da u Hrvatskoj možemo stvoriti bolje društvo, zaustaviti odlazak iz ove zemlje i učiniti da svatko u njoj ima posla, da svatko u njoj ima osjećjj jednakopravnosti i ravnopravnosti u bilo kojem njezinom dijelu živio, da prosperitet i uzajamno poštovanje budu dominantne vrijednosti i orijentiri koje će prepoznavati naši građani, istaknuo je.

Na pravoslavni Badnjak u 18 sati u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg održat će se večernje bogoslužje s posvećenjem badnjaka.

Bandić: Zagreb je najmultikulturalnija metropola, to je moj najveći projekt

- Nema veće sreće nego kada volite ljude, a ja volim ljude. Hvala vam za sve ove godine tijekom kojih zajedno gradimo metropolu u kojoj ima mjesta za sve. Izgradili smo Zagreb po mjeri čovjeka, neka kolege iz europskih metropola dođu učiti kako se živi zajedno. Zagreb je najmultikulturalnija metropola, to je moj najveći projekt. Svim vjernicima pravoslavne vjere želim mir božji, Hristos se rodi - zaželio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U Vukovaru se dijele girice i topli čaj: 'Neka preraste u tradiciju'

U povodu blagdana Božića po julijanskome kalendaru u središtu Vukovara je u subotu u organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Sloga“ i zamjenika vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića upriličena podjela girica i toploga čaja.

„Sugrađanima želim da Božić provedu u blagostanju i ljubavi u krugu svojih obitelji i najmilijih uz tradicionalni pozdrav 'Mir Božji, Hristos se rodi'“, rekao je Milaković.

Istaknuo je da se danas, na pravoslavni Badnjak, nastavlja prošle godine započeta praksa podjele posne hrane u središtu Vukovara s namjerom da to preraste u tradiciju.

„Pri tom su svi građani dobrodošli jer želimo da ovaj javni prostor u središtu Vukovara poprimi oblik multikulturalnosti i multikonfesionalnosti“, dodao je Milaković.

Večeras će u dvorištima tri pravoslavne crkve u Vukovaru kao i dvije pravoslavne crkve u prigradskim naseljima Sotin i Lipovača nakon liturgije biti zapaljen badnjak. Pravoslavni vjernici su rano jutros u svoje domove unosili badnjak (hrastovo drvo), a danas će se, kako nalaže tradicija i običaji, okupljati oko posnoga stola.

Navečer se badnjak stavlja na ognjište jer grane hrasta na vatri simboliziraju svetost i toplinu koja grije i zbližava ukućane. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 243
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a